Federer učinil rozhodnutí o olympiádě. Projde mu velký háček?

- Jan Vojkůvka

Švýcarský tenista Roger Federer se krátce po skončení turnaje Masters v Šanghaji rozhodl, jestli bude startovat na svých pátých olympijských hrách. A svým fanouškům vyslal radostnou zprávu. „Nakonec rozhodlo mé srdce, rád bych zase hrál na olympijských hrách,“ řekl.

Zpráva, že Federer bude hrát příští rok na olympiádě v Tokiu, potěšila zejména jeho japonské fanoušky a japonskému sponzorovi Uniqlo, se kterým Švýcar spolupracuje od ukončení smlouvy se společností Nike.

„Debatovali jsme s týmem několik týdnů, možná spíš měsíců, o tom, co bych měl dělat po Wimbledonu a před US Open,“ uvedl Švýcar. „V Aténách a Pekingu jsem nesl švýcarskou vlajku, získal jsem už zlato a stříbro. Jsem nadšený z příležitosti si znovu na olympijských hrách zahrát,“ dodal.

Věc má ale jeden pořádný háček, který se ovšem zdá být v případě Federera pouhou formalitou. Každý z účastníků musí odehrát určitý počet zápasů v Davis Cupu, aby se mohl kvalifikovat na olympijské hry. Federer ovšem hrál v týmové soutěži naposledy v roce 2015.

Musí tak obdržet divokou kartu, které jsou celkem dvě. Jedna je pro pořadatelskou zemi a druhý pro zlatého olympijského vítěze či grandslamového šampiona. Federer splňuje obě podmínky, byť zlato vybojoval ve čtyřhře. A faktem je, že zvučnější jméno by divokou kartu obdržet nemohlo.

Osmatřicetiletý Federer startovat doposud na hrách v Sydney, Aténách, Pekingu a Londýně. V Pekingu získal zlatou medaili ve čtyřhře se Stanem Wawrinkou, v Londýně v All England Clubu stříbro ve dvouhře. Olympiádu v Riu kvůli zranění musel vynechat.