Titul v deblu, premiérové finále v singlu. Snad to bude pokračovat, doufá osmnáctiletá Sisková

- David Schlegel, Jan Vojkůvka

Ve svých 18 letech je Anna Sisková (na snímku vlevo) na prahu svého tenisového života mezi profesionálkami. Minulý týden prožila v gruzínské Telavi zatím nejvydařenější turnaj kariéry. Ve dvouhře se na pátý pokus dokázala prokousat přes semifinále a zahrála si premiérové finále. V něm sice prohrála s Rumunkou Oanou Georgetou Simionovou (na snímku vpravo) 2:6, 3:6, ale náladu si spravila ve čtyřhře, kde právě s finálovou přemožitelkou došly až pro titul.

Anno, máte za sebou v osmnácti letech první singlové finále na okruhu ITF. Jak se vám hrálo? Byla jste celý den nervózní?
Ano, bylo to moje první singlové finále mezi ženami, bohužel jsem nepodala takový výkon, jaký bych si přála. Už pár dní se necítím nejlíp. Nervózní jsem nebyla vůbec, spíš jsem si věřila oproti semifinálovým zápasům, které jsem do teď odehrála a hlavně skoro všechny prohrála. Chtěla jsem hrát svoji hru a vyhrát.

Pojďme trochu po stopách turnaje v gruzínské Telavi. V prvních dvou kolech proti Rusce Šebekinové a Srbce Jošovicové jste ztratila celkem jen sedm gemů. Byla to pro vás snadná utkání?
Ani bych neřekla, že to byla snadná utkání, ale hrála jsem, co jsem chtěla a potřebovala. Všechno mi vyšlo, jak jsem si přála. Diktovala jsem hru a pak ten výsledek byl takový.

Ve čtvrtfinále vás čekala zkušená Moldavanka Vdovencová, která už má na svém kontě tři tituly ITF ve dvouhře a musela jste s ní otáčet zápas. Jak jste ho viděla?
Do zápasu jsem vstupovala, že chci vyhrát, bohužel jsem hrála velmi špatně a nemohla se do toho dostat. Ve druhém setu jsem si řekla, že budu hrát stabilně bez chyb a nechám ji tvořit hru. To mi všechno vyšlo a zápas jsem vyhrála.

V semifinále proti vám Darja Astahovová z Ruska podávala v rozhodující sadě za stavu 5:4 na vítězství, ale je třeba přiznat, že v zápase nebyl servis až takovou výhodou. Jak ten zápas probíhal a jak jste zvládla jeho rozhodující momenty?
Věděla jsem, co od ní očekávat a co na ni platí, protože jsem proti ní předchozí den hrála semifinále čtyřhry. Jak říkáte, servis nebyl na obou stranách žádná silná stránka, jelikož velmi foukalo a bylo těžké se s tím vypořádat. V 1. setu vedla hned 3:0, hrála bez chyb a moc jsem neměla šanci. Nakonec jsem první set otočila a vyhrála 6:3. Ve druhém setu to bylo od začátku vyrovnané, musím říct, že jsem měla více šancí, které jsem nevyužila a to podle mě rozhodlo. Třetí set bylo to samé. Měla jsem hodně šancí za vyrovnaného stavu a nevyužila je. Nakonec měla 5:4 40:15 a servis. Nechtěla jsem prohrát. Ani nevím, jak jsem to otočila, vypálila jsem bekhend po lajně a pak si uhrála i další mečbol. Hodně jsem se zkoncentrovala a neudělala žádnou chybu. Nakonec jsem to otočila.

Teprve ve finále jste se musela sklonit před Oanou Georgetou Simionovou z Rumunska, kterou jste přitom nedávno ve Frýdku-Místku porazila. Jak se ty zápasy lišily a co vám chybělo k úspěchu?
Ano, nedávno jsem ji porazila ve Frýdku-Místku, ale to byl úplně odlišný zápas, bylo to 1. kolo a neměly jsme za sebou 8 zápasů. Taky podmínky ve Frýdku-Místku byly lepší, nefoukalo. Jsem zvyklá na nadmořskou výšku, bylo teplo. Jak už jsem řekla, necítila jsem se dobře už pár dní a ve finále byla lepší ona. Neměla jsem moc sílu na to, abych s ní vydržela hrát v tempu a diktovat hru, což mě nakonec hodně mrzelo, protože jsem hned ze začátku vedla 2:0 a 30:0 a takových šancí jsem v 1. setu měla hodně.

V deblu jste právě s vaší finálovou přemožitelkou triumfovaly. Jak jste se daly dohromady a jak byste turnaj ve čtyřhře zhodnotila?
Ona je velmi sympatická a milá, po zápase ve Frýdku-Místku, kde jsem ji porazila, mi fandila v dalších utkáních a bavily jsme se. Když jsem ji viděla tady přihlášenou, tak jsem jí napsala a ona řekla, že si spolu zahrajeme. Myslím, že jsme se skvěle doplňovaly, ona hrála velmi aktivně zezadu a já to pak zakončovala na síti. Obě dvě hrajeme dobře singla, takže jsme nedělaly moc zbytečných chyb ze základní čáry. Jsem ráda, že jsme to nakonec vyhrály, podle mě jsme všechny zápasy byly lepší než soupeřky.

V Telavi jste hrála již před dvěma roky a postoupila jste tu do čtvrtfinále, loni jste tady ale nehrála. Proč jste vyrazila právě sem a jak se vám tu líbilo?
Byla jsem tady v 16, abych nahrála nějaké body. V té době byla konkurence velká (to i teď) a ten turnaj nebyl tak silný. Letos kvůli změnám na WTA a ITF jsem od začátku roku hrála převážně větší turnaje, kde jsem nenahrála tolik zápasů, hodně jsem cestovala. Když v půlce roku znovu změnili pravidla, tak jsme se rozhodli, že si ke konci roku zahraju pár 15-tek (turnajů ITF dotovaných 15 tisíci dolary, pozn. redakce) kvůli zápasům a bodům. Od června hraji turnaje na antuce, v tomto období jsou turnaje spíše na hardu, proto jsem se rozhodla jet do Gruzie, kde se hraje na antuce. Zatím se mi tu líbí, protože se mi tu daří. Uvidíme další turnaj.

Jaké je v Telavi zázemí? Co jste dělala ve volném čase?
Řekla bych, že zázemí není nijak špatné, mají 6 kurtů, nepršelo tu, takže nebyly žádné problémy. V Česku ale máme určitě lepší kurty, přece jen to často skočí špatně. Rozhodčí jsou hodní, vždy vyjdou vstříc. Jelikož jsem postoupila ve čtyřhře i dvouhře až do finále, tak jsem neměla moc čas na něco jiného, maximálně po zápasech zajít na večeři a jít brzo spát.

Jste na turnaji sama nebo tam máte svého trenéra? V pavouku jste jediná Češka...
Na turnaj se mnou jel trenér René Hanák, který se mnou v poslední době cestuje, a se kterým trénuji buď v Olomouci, Prostějově nebo Trnavě.

Jak jste spokojená s dosavadním průběhem letošní sezóny? Splnila jste si své dosavadní cíle?
Někdy jsem byla spokojená s výsledky, jindy zas ne, ale jsem ráda, že se mi tento turnaj tak vydařil. Ještě budu hrát asi 3 turnaje do konce roku, tak doufám, že v tom budu pokračovat. Dala jsem si cíl být na žebříčku WTA pod 500. místo,  snad to vyjde.

S jakými turnaji jste byla letos nejvíce spokojená?
Řekla bych, že tento se mi vydařil velmi, ale jsem spokojená i se začátkem roku, kdy jsem hrála velmi dobře na silně obsazených turnajích, a kde jsem porazila dobré hráčky. Dobře jsem zahrála i na 25-tce v Moskvě, když jsem prošla kvalifikací a nakonec porazila nasazenou hráčku. Nemůžu zapomenout ani Frýdek-Místek, kde jsem postoupila do čtvrtfinále. Tam mě mrzelo, že se mi po 1. zápase udělaly puchýře na nohách a nemohla jsem moc chodit, takže jsem nebyla schopná hrát na 100 %. Radost mi udělalo i vítězství na mistrovství republiky družstev v Praze.

Jaký je váš další program ve zbytku letošní sezóny.
Budu tady hrát ještě jeden turnaj. Pak se vrátím do česka, potrénuji, musím zajít do školy a v listopadu budu hrát ještě dva turnaje. V prosinci  je šance, že s Prostějovem budu hrát extraligu.

Výsledky Anny Siskové na turnaji v Telavi
Dvouhra
1. kolo: Anna Sisková – Jelizaveta Šebekinová (RUS) 6:1, 6:3
2. kolo: Anna Sisková – Doroteja Joksovičová (SRB) 6:2, 6:1
Čtvrtfinále: Anna Sisková – Anastasia Vdovencová (MDA) 3:6, 6:1, 6:2
Semifinále: Anna Sisková – Darja Astachovová (RUS) 6:3, 3:6, 7:5
Finále: Anna Sisková – Oana Georgeta Simionová (ROU) 2:6, 3:6

Čtyřhra
1. kolo: Sisková, Simionová (ROU) – Pačkalevová, Zolotarevová (RUS) 6:3, 7:6(5)
Čtvrtfinále: Sisková, Simionová (ROU) – Krasnovová (RUS), Sasnovská (BLR) 6:2, 7:6(7)
Semifinále: Sisková, Simionová (ROU) – Astachovová (RUS), Semenistajová (LAT) 7:5, 5:7, 10:4
Finále: Sisková, Simionová (ROU) – Dmitričenková (KAZ), Urekeová (RUS) 6:1, 6:0