Deset výher v řadě a dva tituly. Cítím se na kurtu dobře, hlásí Gengel z Egypta

- David Schlegel, Jan Vojkůvka

Český tenista Marek Gengel dál vládne egyptskému Šarm Aš-Šajchu. Na místním turnaji ITF World Tennis Tour vyhrál už deset zápasů v řadě a vybojoval svůj druhý titul v kariéře. Už nyní má jistotu posunu na 714. místo světového žebříčku a před sebou šanci, jak zkompletoval egyptský hattrick. Bude totiž na stejném místě hrát i další týden.

Marku, posíláme velkou gratulaci do Egypta! Máte za sebou druhý vyhraný turnaj v řadě. Navíc jste tentokrát neztratil ani set a triumfoval i v deblu. Bylo to snazší než před týdnem?
Podle výsledků asi tenhle turnaj vypadal snazší, že jsem neztratil ani set, ale určitě to tak nebylo. V zápasech jsem musel hrát dobře. Kdybych nehrál, tak bych určitě prohrál. Jediný zápas, co jsem zahrál opravdu hodně slušně, bylo finále. Spadlo mi do kurtu skoro všechno, hrál jsem prakticky bez chyb a na servisu jsem mu nedal vůbec šanci.

Cítíte se v aktuálně větší herní pohodě než před týdnem?
Když člověk vyhraje deset zápasů v řadě, tak se určitě cítí v lepší herní pohodě. Spoustu zápasů jsem tu vyhrál jenom tím, že jsem měl za sebou už pár odehraných utkání. Člověk se pak cítí na kurtu dobře.

Na první zápas jste čekal ve dvouhře až do středy. Stihl jste po vítězném turnaji zregenerovat?
Čekal jsem sice do středy, ale v úterý jsem hrál první kolo debla. Měl jsem volno jenom v pondělí a zregeneroval jsem tak, že jsem šel na pláž a trochu se tam ožral.

V prvních dvou kolech proti Ukrajinci Běloborodkovi a Masonovi Reccim jste čelil celkem čtyřem brejkbolům, ale servis jste ani jednou neztratil... Byla to bezproblémová utkání?
Celkově to byla lehčí utkání, ale jak jsem říkal předtím... Bylo to dané tím, že jsem měl za sebou odehraných spoustu dobrých zápasů a věřil jsem si.

Recci předtím vyřadil Tomáše Papíka. Probírali jste spolu taktiku? Co na něj platilo?
Na ten zápas jsem se díval, takže jsem věděl, co by na něj mohlo platit. Taktiku jsme s Tomášem probírali tak maximálně u playstationu, když jsme hráli NHL.

Ve čtvrtfinále vás čekal opět Polák Michal Dembek, který měl o týden dříve proti vám velmi dobře rozehraný zápas a udolal jste ho až v tiebreaku třetí sady. Bylo to tentokrát snazší?
Tentokrát to bylo snazší. První set byl 6:1 a to jsem začal hodně dobře. Měl jsem 4:0, zahrál jsem hodně dobře na returnu. Ale druhý set byl mnohem těžší, bylo to o pár míčích. Bylo to mnohem vyrovnanější a mohlo se to klidně obrátit proti mně.

V semifinále jste narazil na skvělého deblistu Muňoze-Abreu z Venezuely, který už vyhrál 19 turnajů ITF, ale ve dvouhře hrál letos teprve druhý turnaj. V prvním setu soupeř proměnil svůj jediný brejkboly v zápase a vedl 5:2, teprve pak se to otočilo. Jak jste ten zápas viděl?
V semifinále jsem nezačal nejlépe a nevypadalo to se mnou vůbec dobře. Dělal jsem zbytečné chyby, které jsem v předchozích zápasech nedělal. Ale za stavu 2:5 se mi ho podařilo brejknout, soupeř mi trochu pomohl. Pak už bylo utkání na mé straně a hrál jsem tak, jak ty zápasy předtím, za což jsem byl rád.

Ve finále jste nastoupil proti  druhému nasazenému Švýcarovi Adamu Moundirovi, který v prvním kole otočil zápas proti Dominiku Palánovi. Řešil jste s Dominikem vašeho soupeře?
S Dominikem jsme nic nekonzultovali, připravil jsem se na soupeře sám.

Zápas jste hladce vyhrál 6:2, 6:3. Byly tam nějaké chvile, kdy se zápas mohl otočit na druhou stranu?
Zápas probíhal přesně tak, jaký je výsledek. Soupeři jsem nedal vůbec šanci. Hodně mi šel servis, a slušná byla hra od základní čáry. Dá se říct, že jsem hrál úplně bez chyb.

V deblu jste tentokrát s Tunisanem Ghorbelem neztratili ani set. Jak jste turnaj ve čtyřhře viděl z vašeho pohledu? Který zápas byl nejtěžší a budete se svým spoluhráčem hrát i na třetím turnaji v řadě?
Neztratili jsme ani set, což je dobré, protože v deblu jsou všechny zápasy vyrovnané. Žádný zápas přitom nebyl lehký, všichni soupeři byli dobří a bylo to těžké. Zvládli jsme to ale hodně dobře a je co říct, že jsme neztratili ani set a nemuseli jít se potit do supertiebreaku. Myslím, že si s Tunisanem Ghorbelem ještě někdy zahraji. Na dalším turnaji už tu ale není a já budu hrát jen dvouhru.

Jak se cítíte zdravotně?
Cítím se výborně, klidně bych mohl jít z fleku odehrát další finále. Nic mě nebolí, takže si myslím, že na třetí turnaj jsem připravený. zítra zase zregeneruji na pláži, jak je mým zvykem z předchozího turnaje a pojede se dál.

Co mimo turnaj v Šarm aš-Šajchu děláte? Koupete se v moři? Chodíte na výlety? Podnikáte akce společně s dalšími Čechy?
Šest dní v týdnu hraji turnaj od rána do večera, protože jsem hrál i čtyřhru. Takže tu není moc co dělat. Člověk je spíš rád, že si večer odpočine. Ten jeden den... To už jsem předtím říkal, co se stalo na pláži. (směje se) Ale zítra (v pondělí) se uvidí. Někam se asi zase půjde, něco se vymyslí. A myslím, že to zase může dopadnout dobře. (směje se)

Čeká vás třetí turnaj v řadě ve stejné destinaci. Opět budete mít nejvyšší cíle?
Mám určitě nejvyšší cíle. Bohužel mi ale tady všechno došlo. Došly mi boty, rakety, výplet, ionťák, vitamíny... Všechno mi došlo (směje se). Takže uvidíme, jak se s tím poperu. Ale myslím, že to může zase vyjít.

Výsledky Marka Gengela na turnaji v Šarm aš-Šajchu
Dvouhra
1. kolo: Marek Gengel – Ilja Běloborodko (UKR) 6:4, 6:2
2. kolo: Marek Gengel – Mason Recci (GBR) 7:5, 6:2
Čtvrtfinále: Marek Gengel – Michal Dembek (POL) 6:1, 7:6(6)
Semifinále: Marek Gengel – Jordi Muňoz-Abreu (VEN) 7:6(5), 6:3
Finále: Marek Gengel – Adam Moundir (MAR) 6:2, 6:3

Čtyřhra
1. kolo: Gengel, Ghorbel – Tajima (JPN), Tamm (EST) 6:3, 7:6(4)
Čtvrtfinále: Gengel, Ghorbel – Boyd (USA), Lopez (MEX) 6:4, 6:4
Semifinále: Gengel, Ghorbel – Jandrič (SRB), Kijamov (RUS) 6:4, 7:5
Finále: Gengel, Ghorbel – Moundir (MAR), Ricca (ITA) 7:6(4), 6:3