Boj o Turnaj mistryň vrcholí! Ve hře jsou čtyři hráčky na poslední dvě místa

- Jan Vojkůvka

Poslední hrací týden na okruhu WTA nabídne poslední šanci, jak se kvalifikovat na rekordně dotovaný Turnaj mistryň do Šen-čenu. Pohled tenisových fanoušků bude upřen do Moskvy, kde se v hlavní soutěži představí tři ze čtyř hráček, jež ještě bojují o účast na finále WTA.

Do bojů o úspěch v Moskvě a úspěšnou kvalifikaci naskočí v Moskvě trio Elina Svitolinová, Kiki Bertensová a Belinda Bencicová. Mimo kurty bude naopak Serena Williamsová, která sice drží aktuálně postupovou pozici, ale s náskokem jen 65 bodů na Bertensovou.

Podle informací přitom má Williamsová zájem startovat v Šen-čenu, pokud se kvalifikuje. Postup ale nemá ve svých rukách. A to i kvůli tomu, že vynechala asijskou šňůru a odehrála jen 8 turnajů.

Nejlepší výchozí pozici, a svým způsobem jistotu kvalifikace (prozatím neoficiálně, oficiálně bude s největší pravděpodobností oznámena jako sedmá finalistka v pondělí, pozn. redakce), má Ukrajinka Svitolinová, která je v pořadí Race to Shenzhen na 7. místě se ziskem 3995 bodů. Za ní je Williamsová s 3935 body.

Na Američanku se budou chtít dotáhnout Bertensová (3870) i Bencicová, která nasbírala 3705 bodů.

Počet bodů Bertensové ovšem situaci dost zkresluje. Nizozemka, stejně jako Švýcarka, potřebuje postoupit do finále, aby se na Turnaj mistryň kvalifikovala. Je to způsobené výsledky na ostatních turnajích, kvůli kterým nemůže Bertensová sbírat v prvních kolech moskevského podniku plný počet bodů a bude prvně dorovnávat ostatní své výsledky.

Obě hráčky by se mohly potkat v semifinále, kde by poté došlo na přímý souboj o místenku v Šen-čenu.

Oficiální jistotu účasti na Turnaji mistryň, který se hraje od 27. října, mají Ashleigh Bartyová, Naomi Ósakaová, Karolína Plíšková, Simona Halepová, Petra Kvitová a Bianca Andreescuová.