Neskutečná statistika! Neuvěříte, kolik Isner letos nasázel es

- Michal Hladký

John Isner měří 208 centimetrů, čehož využívá na kurtu znamenitě. Jeho servis patří k nejlepším na světě, což dokazují i čísla, která jsou v jeho případě naprosto úchvatná. Isner čtvrtou sezonu po sobě nasázel přes 1000 es, dotahuje se tedy na první místo historických tabulek.

Když Isner nastupoval ve čtvrtek v Šanghaji ke svému osmifinálovému utkání proti Novaku Djokovičovi, v jeho sezonních statistikách figurovalo v kolonce "esa" 998 zářezů. Utkání bylo v tomto směru vyrovnané, oběma hráčům se povedlo vypálit 9 es. Američan sice překonal letošní fascinující milník, přesto důvod k oslavě neměl, Srbovi podlehl ve dvou setech 5:7 a 3:6. 

Čtyřiatřicetiletý americký tenista si už brousí zuby na lídra historických statistik v počtu zahraných es, kterým je o šest let starší Chorvat Ivo Karlović. Ve statistice, jež se eviduje od roku 1991, vede se svým počtem 13 508 nechytatelných servisů. Oproti tomu Američan jich v kariéře zahrál "pouze" 11898, má tedy co dohánět. 

Ještě většího kariérního milníku dosáhl vítěz letošního turnaje ATP v Newportu loni v americkém Houstonu, kdy pokořil magickou hranici celkového počtu 10000 es, což se zatím podařilo pouze třem dalším tenistům, a to Ivu Karlovićovi, Rogeru Federerovi a Goranu Ivaniševićovi.

Dlouhá léta píle? Ale kdeže! „Díval jsem se na video mého servisu, když jsem byl na střední škole. Něco málo se změnilo, avšak celkově jsou ta podání skoro totožná," nechal se slyšet John Isner v rozhovoru pro oficiální portál ATP Tour.