Medveděvův recept na úspěch. Rus odtajnil osobu, která stojí za jeho tenisovým vzestupem

- Jan Havlovic

Daniil Medveděv je jednoznačně největší kometou letošní tenisové sezony. Ruský tenista vystoupal na pozici světové čtyřky a oslnivou formou doráží na vedoucí trio Federer – Nadal – Djokovič. Medveděv promluvil v tomto týdnu na tiskové konferenci v Šanghaji o své mentální trenérce Francisce, kterou považuje za hlavní stavební kámen úspěšných výsledků z posledních měsíců. „Díky Francisce jsem si uvědomil, co jsem za osobu a co mám na kurtu dělat, abych byl lepším hráčem,“ promluvila světová čtyřka o důležitosti správně nastavené psychiky.

Medveděvova letní forma oslnila před pár týdny doslova celý tenisový svět. Ruský tenista dokráčel do finále na turnajích ve Washingtonu, Montrealu, Cincinnati, na US Open a poté i na domácí půdě v Petrohradu. Po brilantních výsledcích vystoupal na pozici světové čtyřky.

Kometa letošní sezony se nyní na tiskové konferenci v Šanghaji rozpovídala o hlavních faktorech bleskového vzestupu. Medveděv označil za klíčový bod angažování mentálního kouče. „Francisca mně pomohla, abych si uvědomil, co jsem za osobu a co mám na kurtu dělat, abych byl lepším tenisovým hráčem,“ prozradil ruský tenista.

Angažování mentálního kouče je v tenisovém světě velmi aktuální téma. Například Karolínu Plíškovou připravuje po psychické stránce známý tuzemský odborník Marián Jelínek. Podobný způsob přípravy volí také Medveděv. „Dříve jsem byl také dobrým tenistou. Pak jsem si kolem sebe vytvořil tým, který mně pomáhá lépe porozumět, co bych měl udělat lépe po fyzické a psychické stránce,“ říká třiadvacetiletý Rus.

A co stojí za raketovým vzestupem tenisty, který vstupoval do letošního ročníku jako šestnáctý hráč světa? „Upřímně, byla to tvrdá dřina, kterou jsem podstupoval poslední dva roky. Teď se ta práce vyplácí,“ pochvaluje si tenista, který si v této sezoně zahrál již osmkrát ve finále.

Útok na deváté finále absolvuje Medveděv v tomto týdnu na turnaji Masters v Šanghaji. Po dvou výhrách si zajistil místo ve čtvrtfinále, ve kterém vyzve Itala Fogniniho.