Cíl splněn, ale chci hrát pořád dál, hlásí Gauffová. V Linci bude usilovat už o semifinále

- Marek Bartošík

Nejmladší tenistkou v první stovce žebříčku je osmnáctiletá Amanda Anisimovová. Od příštího týdne to ale už platit nebude, jelikož se mezi širší elitu podívá patnáctiletá senzace Coco Gauffová. Mladá Američanka si zdolání tohoto milníku zajistila postupem do čtvrtfinále na turnaji v Linci.

Roste každým dnem. Coco Gauffová (opravdu už ne Cori) v Linci sice prohrála ve finále kvalifikace, ale do hlavní soutěže se dostala jako šťastná poražená. Nyní je teprve patnáctiletá americká tenistka po výhrách nad Stefanií Vögeleovou a Katerynou Kozlovovou ve čtvrtfinále. Zajistila si tak průnik do elitní stovky žebříčku.

„Byl to můj cíl. V lednu, když jsem ještě byla kolem 800. místa, jsem napsala kamarádce, že chci zakončit rok v top 100. Jsem ráda, že se mi to povedlo,“ neskrývala nadšení Gauffová, jíž v živém žebříčku patří 94. místo.

Pokud ji do konce sezóny nepřeskočí jiné soupeřky, může osmifinalistka Wimbledonu vážně pomýšlet na přímý start v hlavní soutěži Australian Open 2020. V záloze má přitom stále nejen čtvrtfinálové utkání v Linci, kde narazí na vítězku duelu Bertensová vs. Van Uytvancková, ale i účast na dalším turnaji v Lucemburku.

„Právě teď je to všechno o zápasech. Chci jich odehrát co nejvíc, abych se zlepšila. Cítím se skvěle a nedočkavě. Taťka mi řekl, že si na mně dokonce oproti US Open všiml pokroku,“ těšilo účastnici třetího kola amerického grandslamu.

Patnáctiletá Gauffová se v Linci stala nejmladší čtvrtfinalistkou WTA turnaje od ledna 2005, kdy si takový výsledek připsala Sesil Karatančevová.

„Wow, znám ji,“ zareagovala Američanka. „Je to samozřejmě dobrý výkon. Předpokládám, že jsem v mnoha věcech ta nejmladší. Snad to bude pokračovat,“ doplnila Gauffová, jež v pátek zabojuje o dalších 50 bodů do žebříčku.