Collinsová trpí revmatoidní artritidou. Beru to jako výzvu, uvedla světová třiatřicítka

- Marek Bartošík

Podobné zprávy lze jen stěží předpokládat. Danielle Collinsová, která překvapila postupem do semifinále na letošním Australian Open, na svém instagramovém účtu informovala, že bojuje s nemocí zvanou revmatoidní artritida.

Ještě na US Open Danielle Collinsová srdnatě bojovala o postup do třetího kola proti Caroline Wozniacké. Nyní čeká 33. hráčku žebříčku daleko důležitější a těžší boj – stejně jako Wozniacká totiž trpí revmatoidní artritidou.

Tato chronická zánětlivá porucha zasahuje chrupavky a klouby. Pětadvacetiletou Collinsovou nemoc sužuje už nějaký čas, diagnózu ale dosud neznala.

„Že konečně vím o příčině mých bolestí, je vlastně úleva. Zahájila jsem léčbu a těším se na další výzvu v mém životě. Jsem stoprocentně odhodlaná nadále bojovat na kurtu i mimo něj,“ napsala na svůj instagramový účet Collinsová.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

There have been a lot of exciting moments during my 2019 season. I am proud to have made a career high ranking of 23 in the world and the semi finals of the Australian Open, earlier this season. There have also been tough moments, but I am grateful for another year of growth. Today is a tough day for me as I announce my recent diagnosis with Rheumatoid arthritis. I have not been feeling all that great for quite some time, but it has been somewhat of a relief and completely validating to understand the cause behind my pain. I am certainly not the first person who has been diagnosed with a chronic illness, and I really feel for all of the people out there who are struggling. As I have started treatment, I am looking forward to embracing this next challenge in life. Without a doubt, every healthy day is a gift and I am one hundred percent committed to keeping strong and continuing to battle on and off the tennis court. ??? #rheumatoidarthritis #autoimmunedisease #ivegotthis #adversity

Příspěvek sdílený Danielle Collins (@danimalcollins),Říj 9, 2019 v 1:55 PDT

O léčbu tenistky se bude starat především zkušený doktor Clifton Page, který dává Američance naději, že bude v profesionální kariéře pokračovat.

„Pro elitní sportovce neznamená tato nemoc konec kariéry. Důležitá je nejen včasná diagnóza a moderní léčba, ale i rozumné plánování zátěže a dostatek odpočinku,“ sdělil Page.

Collinsová se po Australian Open, kde padla až v semifinále s Petrou Kvitovou, objevila na svém maximu 23. místě. V dubnu si připsala čtvrtfinále na antukovém turnaji v Charlestonu, na Wimbledonu zaznamenala třetí kolo. Svůj dosud poslední zápas odehrála na konci září v Pekingu, kde v prvním kole podlehla Kristině Mladenovicové 3:6 a 2:6.