Češi v akci: Pavlásek se v Janově vítězně vrátil do hry, Kristýna Plíšková zvládla drama v Číně

- Daniel Kubelka

Po měsíci se Adam Pavlásek vrací do tenisového kolotoče. Mladý český tenista zahájil svou cestu challengerem v Janově zápasem s polským kvalifikantem Hubertem Hurkaczem, kterého porazil ve dvou setech. Do boje se dlouhém čekání dostala také Kristýna Plíšková na turnaji v Číně a ve hře budou i další čeští tenisté na turnajích ITF.

Po více než měsíční pauze se dvaadvacetiletý Adam Pavlásek vrací do tenisového kolotoče. Poprvé od nečekaného vypadnutí v prvním kole trnavského challengeru, kde nestačil na loučícího se Marka Michaličku, se objevuje na antukových dvorcích. Pro svůj comeback si vybral náš daviscupový reprezentant turnaj v italském Janově, kde hájí pozici nasazené sedmičky. Na úvod hlavní soutěže ho ale nečekal snadný soupeř. Hubert Hurkacz se sice musel probojovat mezi elitu turnaje až z kvalifikace, v letošní sezóně však předvádí vynikající tenis a žebříčkem vylétl od začátku o více než tři sta příček na současnou 338. pozici. 

A že to nebude nic snadného prokázal hned úvod zápasu. Pavlásek, než se stihl srovnat s kurtem a hrou soupeře, prohrával už 1:4. Zavelel však k obratu, vyhrál pět gemů v řadě, otočil na 6:4 a pokračoval ve výborném tenisu i záhy v druhé sadě, v níž rychle získal výhodu brejku. Z pasáže temna, do níž Hurkacz zabředl, se už dostat nedokázal. Sice si začal opět držet podání, ale na returnu mu český tenista nepovolil zhola nic a na turnaji tak končí. Pavlásek i druhé dějství vyhrál 6:4.

Zatímco mladší ze sester Plíškových Karolína úspěšně bojuje na čtvrtém grandslamu sezóny v New Yorku, o dvě minuty starší Kristýna rozehrála jeden z mála ženských challengerů v této sezoně, kterým je "stopětadvacítka" v čínském Ta-lienu. Čtyřiadvacetiletá Češka nastoupila k soutěžnímu zápasu po dvou týdnech, naposledy se představila v kvalifikaci US Open, kde vypadla v semifinále. První soupeřkou české tenistky v Číně byla Tchajwanka Kchaj-Čchen Čhang, hráčka z konce druhé stovky světového žebříčku. A proti ní se utkání vůbec nevyvíjelo dobře.

K obratu nepříznivého vývoje Kristýna zavelela za stavu 2:6, 1:3, když se dokázala ze ztráty dalšího servisu v druhém setu rychle vzpamatovat a vzít si ho zpět. Plíšková vytvářela na Čhang tlak, díky němuž nakonec druhou sadu vyhrála 6:4 a vynutila si rozhodující set. V něm to byla vyrovnaná bitva se vším všudy včetně brejku a rebrejku. Nakonec drama dokráčelo až do zkrácené hry, v níž byla Kristýna Plíšková od úvodu o krok před soupeřkou a hájila si výhodu jednoho mini-brejku až do stavu 6:4, kdy sice při vlastním podání utkání nezakončila, ale podařilo se jí to záhy na returnu. Tiebreak vyhrála 7:5 a vybojovala důležitý postup do druhého kola.

CHALLENGER TOUR

DALIAN WOMEN'S TENNIS OPEN (ženy, tvrdý povrch, 115 000 USD, 1. kolo dvouhry)

KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ - Kchaj-Čchen Čhang 2:6, 6:4, 7:6 (5)

AON OPEN CHALLENGER JANOV (muži, antuka, 106 500 EUR+H, 1. kolo dvouhry)

ADAM PAVLÁSEK [7] - Hubert Hurkacz [Q]  6:4, 6:4

ITF/FUTURES

Livesport Prague Open (ženy, antuka, 10 000 USD, 1. kolo dvouhry a čtyřhry)

Více o pražském turanji v samostatném článku

Mini Garros Open, Maďarsko (muži, antuka, 10 000 USD)

1. kolo dvouhry

PETR NOUZA [Q] - Dominic Weidinger (AUT)  3:6, 3:6

1. kolo čtyřhry

NOUZA, ŠKOCH [4] - Balla, Biro (HUN) 6:4, 7:6 (4)

Zlatibor Open, Srbsko (muži, antuka, 10 000 USD)

1. kolo dvouhry

Miloš Nikolić (SRB)[Q] - LUKÁŠ VEJVARA [Q]  4:6, 5:7

1. kolo čtyřhry

Biljesko, Gojo (CRO)[4] - Panić (SRB), VEJVARA 6:1, 6:1

I. Sport11 Ladies Open, Budapešť (ženy, antuka, 50 000 USD, 1. kolo čtyřhry)

Buktaová (HUN), MALEČKOVÁ - Pribylovová, Stojanovićová (RUS/SRB)  2:5, 6:1, 10:7

Alianz Cup, Sofia (ženy, antuka, 25 000 USD, 1. kolo dvouhry)

Maria Irina Baraová (ROU) - KATEŘINA KRAMPEROVÁ [Q]  6:3, 6:2