Zmlkni! Murray v Šanghaji okřikl soupeře za nesportovní chování

- Jan Havlovic

Andy Murray prohrál v Šanghaji ve druhém kole s Fabiem Fognini v tuhé tříhodinové bitvě po setech 6:7(4), 6:2 a 6:7(2). Tenisová veřejnost mluví zejména o incidentu v rozhodujícím setu za stavu 6:5. Murray se dostal do konfliktu s Fogninim, který měl údajně schválně vykřiknout během jedné z výměn. „Zmlkni! Děláš to každý zápas,“ soptila bývalá světová jednička. Rozčíleného Murrayho uklidnil až umpirový rozhodčí Fergus Murphy.

Andy Murray se již pomalu dostává do formy, ve které býval před řadou zdravotních problémů. Bývalá světová jednička se na Masters v Šanghaji probojovala do druhého kola, ve kterém prohrála v tuhé, tříhodinové bitvě s Italem Fabiem Fogninim po setech 6:7(4), 6:2, 6:7(2).

Mezi tenisovými fanoušky se po zápase mluvilo především o incidentu ze závěru zápasu. Fabio Fognini měl totiž podle Andyho Murray vykřiknout během jedné z výměn. Brit poté celou situaci řešil v přestávce mezi gemy.

„Tohle děláš pokaždé. Děláš to každému, kdo proti tobě hraje. Když jsem měl míček nad hlavou, on schválně zařval,“ popisoval Murray situaci umpirovému rozhodčímu Fergusu Murphymu. V tom momentu se chtěl do konverzace zapojit i Fognini. „Zmlkni!“ okřikl ho bleskově Murray.

„On schválně zakřičel a poté mi říkal, abych se na něj nedíval,“ popsal Brit vzniklý problém. „Postarám se o to, Andy,“ ubezpečil Murphy britského tenistu.

Umpirový rozhodčí si poté s Fogninim krátce pohovořil a nabádal ho, aby při výměně nekřičel a dodržoval fair-play. „Pojďte hrát hlavně tenis,“ pobídl Murphy oba hráče.

Dramatický zápas nakonec vyzněl lépe pro Fogniniho, který zvítězil v závěrečném tiebreaku v poměru 7:2 a po výsledku 6:7(4), 6:2, 6:7(2) postoupil do osmifinále.

Tento incident vzbudil na sociálních sítích velký ohlas. Andy Murray našel zastání u mnoho fanoušků, kteří si stěžovali na nesportovní chování v podání Fogniniho a chválili Murrayho za jeho reakci. „Murphy měl zasáhnout rázněji,“ okomentoval situaci jeden z diskutujících.