Daniel Siniakov: Chci být tak dobrý, abych porazil Katku

- Jan Vojkůvka

Šestnáctiletý Daniel Siniakov má potenciál, aby se jednou stal oporou české daviscupové reprezentace i předním českým tenistou. Prokázal to i na nedávném juniorském Davis Cupu, kde se podílel na konečném devátém místě výhrami ve dvouhrách i čtyřhrách. Inspirací v tenisovém životě mu přitom není nikdo jiný, než jeho sestra Kateřina.

Zdravá rivalita mezi sourozenci je přirozená. U Daniela Siniakova tomu není jinak, rád by se jednou stal nejlepším tenistou ze své rodiny. To by znamenalo být úspěšnější než o sedm let starší Kateřina, jež je dlouholetá členka Top 50 (aktuálně vypadla z první padesátky po neobhájení čtvrtfinále v Pekingu) a vítězka dvou deblových grandslamů.

„Samozřejmě je pro mě Kateřina inspirací,“ cituje Daniela oficiální stránka ITF. „Ale chci být lepší než ona, takže se dělat mnohem víc, než dělala ona v mém věku. Doufám, že jednoho dne budu lepší.“

„Když jsem byl mladší, jezdil jsem s ní na spoustu turnajů a je to její zásluha, že hraji tenis. Teď ona má svou kariérou a já svou, takže se spolu tolik nevidíme, ale svou sestru mám moc rád a mluvíme spolu po telefonu vždy, když je to možné,“ řekl k jejich vztahu Siniakov.

Sourozenecká rivalita se objevila především na trénincích, kterých spolu absolvovali spoustu. „Ale už jsme spolu asi tři roky nehráli. Naposledy, když jsme hráli, jsem prohrál. Ale to jsem byl mladší, takže bych ji možná teď i porazil. Je to už dlouho, co jsme spolu netrénovali, ale snad zase začneme. Myslím, že bych ji dokázal přehrát,“ podotkl se smíchem.

Mladý český tenista objíždí doposud především turnaje z okruhu Tennis Europe. V kategorii do 14 let se vyšvihl až na 5. místo v roce 2017, mezi všemi juniory pak letos v září figuroval dokonce na sedmém místě.

Ve dvouhře a čtyřhře vyhrál 10 titulů a s Adamem Jurajdou se letos stali juniorskými mistry Evropy do 16 let ve čtyřhře. Právě reprezentování českého tenisu je dalším z cílů, které si chce ve své kariéře splnit. „Chtěl bych svou zemi reprezentovat na jakékoliv úrovni a tak dlouho, jak to jen půjde,“ řekl Daniel.

„Užívám si reprezentaci. Když mi bylo 12 let, jel jsem na první Winter Cup a od té doby jezdíme na každý Winter a Summer Cup společně,“ vzpomínal na své začátky v týmových soutěžích, v nichž se setkává s Adamem Jurajdou a Matthew Donaldem, s nimiž byl i na poslední akci, kterou byl juniorský Davis Cup. „Tento tým funguje dobře a užíváme si hodně legrace. Jsem rád, když jsem s nimi. Jsou to moji přátelé už takových 10 let.“

„Dobře se známe a dokážeme spolu mluvit o všem. Také každý známe hru toho druhého,“ dodal.