Livesport Prague Open:Jednička Pantůčková postupuje, dál prošly i další tři Češky

- Daniel Kubelka

Druhým dnem hlavní soutěže pokračuje pražský turnaj ITF Livesport Prague Open. Do bojů úvodního kola dvouhry zasáhlo ve čtvrtek sedm českých hráček včetně nasazené jedničky Magdaleny Pantůčkové. Jednička turnaje pozici favoritky uhájila a postoupila do druhého kola, kam ji doprovodí také Schweinerová, Kolodziejová a Kolářová.

Magdalena Pantůčková postupuje na turnaji ITF v Praze do 2. kola! Nasazená jednička se v prvním zápase hlavní soutěže poradila s Němkou Lisou Ponomarovou ve dvou setech, 6:3 a 6:4. 

Postup do druhého kola se však nerodil úplně snadno. Pantůčková sice brala brejk hned ve druhém gemu, následně o získaný náskok rychle přišla. Podobná situace se pak opakovala ještě v páté a šesté hře, jenže srovnat se Ponomarové po další ztrátě servisu již nepodařilo a Češka tak vyhrála úvodní set po výsledku 6:3.

Také do druhého dějství vstoupila česká tenistka skvěle. Němku připravila o servis hned v první hře a když se ji totéž podařilo ještě v pátém gemu, bylo z toho vedení 4:1. Poté sice Pantůčková na chvíli zaváhala, výhodu jednoho brejku ale již udržela a utkání dotáhla do vítězného konce.

Hönigová nestačila na Rumunku Andreiovou

Sandra Hönigová si po postupu z kvalifikace další výhru na turnaji ITF v Praze nepřipsala. Česká tenistka prohrála v úvodním kole hlavní soutěže s Rumunkou Andreiovou dvakrát 4:6.

Dvacetiletá Češka vstoupila do utkání výborně a získala úvodní dvě hry, nicméně výhodu brejku udržela jen na okamžik. Podruhé se Hönigové podařilo získat servis soupeřky v sedmém gemu, jenže ani v ten okamžik neměla vyhráno. Andreiová totiž rychle srovnala a vyšla jí i lépe koncovka prvního setu, který vyhrála 6:4.

Start druhé sady patřil rumunské hráčce, jenž hned ve druhé hře sebrala Hönigové podání. Češka se však nevzdala a třemi gem v řadě průběh dokonale otočila, jenže o výhodu brejku znovu okamžitě přišla. Rozhodnutí tak přinesla desátá hra, kdy Hönigová potřetí v setu přišla o servis a po prohře 4:6 ve druhém setu i o celý zápas.

Český souboj ovládla Schweinerová

Druhé kolo si v Praze zahraje Nikola Schweinerová, která zvládla ryze českou bitvu s Anetou Kladivovou. Jedenadvacetiletá tenistka přehrála o pět mladší soupeřku až po třísetové bitvě, 6:2, 2:6 a 7:5.

Do takřka dvouhodinové bitvy vstoupila lépe zkušenější Schweinerová, která hned na úvod sebrala soupeřce servis, ta však okamžitě reagovala rebrejkem, ale dlouho se radovat nemohla, protože záhy opět podání ztratila. Po nervózním začátku z obou stran se více dařilo Shweinerové, která o výhře v první sadě definitivně rozhodla dalším brejkem v sedmé hře.

Kladivová po ztraceném prvním setu zbraně nesložila. Úvod druhé sady patřil právě jí, teprve šestnáctileté hráčce, a dvou brejcích vedla 5:1! Napoprvé sice nedokázala set doservírovat a dovolila Schweinerové vrátit se do hry, hned vzápětí však znovu připravila soupeřku o servis a po výhře 6:2 ve druhém setu srovnala stav zápasu na 1:1.

Začátek rozhodujícího dějství opět vyšel lépe Kladivové, jejíž rychlý brejk jí poslal do vedení 2:0. Udržet si podání však činilo potíže oběma hráčkám, po několika ztrátách na obou stranách ale šla do koncovky s vedením 5:3 mladší z obou hráček. Kladivové se však závěr nevydařil, ztratila čtyři hry v řadě p prohře 5:7 ve třetím setu se s turnajem poněkud smolně loučí.

Kolodziejová suverénně ve druhém kole

Miriam Kolodziejová je třetí českou hráčkou, která si dnes na turnaji ITF v Praze vybojovala postup do druhého kola. Devatenáctiletá tenistka přehrála na úvod hlavní soutěže třetí nasazenou Kanaďanku Petru Januskovou hladce ve dvou setech, 6:0 a 6:3.

Finalistka předchozího pražského ITF turnaje vstoupila do utkání naprosto suverénně. Hned v první hře připravila favoritku zápasu o servis a v úvodním setu ani jednou nezaváhala a soupeřce postavené na žebříčku o takřka 400 příček výše nadělila "kanára"!

Kolodziejová pokračovala v krasojízdě i na začátku druhého setu, kdy brala úvodní dva gemy. Januskové se sice podařilo otočit na 3:2, to ale bylo z její strany dnes vše. Česká tenistka totiž vyhrála následující čtyři hry a po výhře ve dvou setech slaví snadný postup do druhého kola.

Do další fáze turnaje se pak podívá také Tereza Kolářová, která zvládla náročný souboj s divokou kartou Terezou Procházkovou, jíž porazila 6:0, 0:6, 7:5.

LIVESPORT PRAGUE OPEN 2016 (ženy, antuka, 10 000 USD)

1. kolo dvouhry

MAGDALENA PANTŮČKOVÁ [1] - Lisa Ponomarová (GER)  6:3, 6:4
NIKOLA SCHWEINEROVÁ [Q] - ANETA KLADIVOVÁ [WC]  6:2, 2:6, 7:5
Laura-Ioana Andreiová (ROU) - SANDRA HÖNIGOVÁ [Q]  6:4, 6:4
Xenia Bekkerová (RUS)[Q] - Caroline Wernerová (GER)[7]  0:6, 0:6
Petra Janusková (CAN)[3] - MIRIAM KOLODZIEJOVÁ  0:6, 3:6
Patrycja Polanská (POL) - Iva Primoracová (CRO)[4] 1:6, 2:6
TEREZA KOLÁŘOVÁ - TEREZA PROCHÁZKOVÁ [WC] 6:3, 0:6, 7:5
Maries Szupperová (AUT)[8] - Eva Zagoracová (SLO)  6:2, 6:3

1. kolo čtyřhry

HÁJKOVÁ, L. PROCHÁZKOVÁ - PŘIBYLOVÁ, PULCHARTOVÁ 4:6, 6:2, 10:4
Ponomarová, Wernerová (GER) - KLADIVOVÁ, KŘTĚNOVÁ 6:2, 6:2
ČECHOVÁ, HÖNIGOVÁ - N. CVÁČKOVÁ, V. CVÁČKOVÁ 6:0, 6:1

Liversport Prague Open den po dni

6.9. Livesport Prague Open: Vaňková, Tomanová a další tři Češky postupují do druhého kola
5.9. Livesport Prague Open: Posledním kolem kvalifikace prošlo do hlavní soutěže pět Češek 
4.9. Livesport Prague Open: Osmička českých tenistek vybojovala kvalifikační finále