Turnaj mistrů zná pátého účastníka. V problémech je Zverev

- Jan Vojkůvka

Londýnský Turnaj mistrů se dostal už přes polovinu svých jistých účastníků. Pátým tenistou, který si na finálovém podniku ATP zahraje, se stal Rakušan Dominic Thiem, který vyhrál v neděli turnaj v čínském Pekingu.

Thiem v aktualizovaném pořadí ATP Race to London nasbíral od začátku sezony 4355 bodů a získal jistotu účasti mezi smetánkou. Doplnil již kvalifikované Rafaela Nadala, Novaka Djokoviče, Rogera Federera a Daniila Medveděva.

Šestadvacetiletý Rakušan, který byl v minulých letech známý, kromě velkých tenisových kvalit, objížděním velkého počtu turnajů, letos zatím nastoupil na dvorce na 17 podnicích ATP. A vydoloval z nich hned čtyři tituly v Indian Wells, Barceloně, Kitzbühlu a minulý týden v Pekingu.

Thiem se kvalifikoval do Londýna počtvrté v řadě, když na finále ATP nechyběl od roku 2016. Vyrovnal tím rakouský rekord bývalé světové jedničky Thomase Mustera, který si na Turnaji mistrů také zahrál čtyřikrát.

Ve zbytku sezony se bude hrát už jen o tři volná místa do Londýna. Velmi blízko postupu je Řek Stefanos Tsitsipas, který momentálně ztrácí jen 720 bodů na jistotu kvalifikace, když posbíral 3380 bodů. O další dvě místenky se naopak rozhoří ještě tuhý boj, když reálnou šanci má stále ještě 7 hráčů.

Trochu v problémech je Alexander Zverev, který sice figuruje na osmém místě (za Robertem Bautistou Agutem), ale má náskok jen 20 bodů na Davida Goffina a tlačí se na něj rovněž Matteo Berrettini, Kei Nišikori či Gael Monfils. Dvaadvacetiletý Němec přitom loni celý Turnaj mistrů vyhrál.