Od začátku turnaje jsem cítil, že by to mohlo vyjít, raduje se Gengel ze zisku premiérového titulu

- David Schlegel

Čtyřiadvacetiletý Marek Gengel se dočkal největšího úspěchu své singlové kariéry. Na turnaji v Šarm aš-Šajchu vyhrál ve finále dvouhry nad nasazenou jedničkou Alessandrem Begou z Itálie 6:2, 5:7, 6:1 a získal svůj premiérový titul. Svůj úspěch navíc podtrhl postupem do finále čtyřhry.

Poprvé v kariéře jste vyhrál dvouhru na mezinárodním turnaji ITF. Ve finále jste byl už počtvrté, byl jste dnes od rána hodně nervózní?
Nebyl jsem vůbec nervózní. Celý turnaj jsem hrál docela dobře a cítil jsem, že by to mohlo vyjít. V turnaji jsem si ani nepřipouštel, že bych mohl prohrát, nebo že bych v nějakém utkání tahal za kratší konec. Cítil jsem, že by to dnes mohlo sednout.

Čekal vás Ital Bega, který vyhrál už 13 turnajů kategorie futures. Zkušenosti byly asi na jeho straně. Čím jste proti němu vyrukoval?
Bega měl určitě zkušenosti na své straně. Letos jsem s ním už jednou hrál v Izraeli, kde jsem prohrál. Navíc ho znám, takže jsem věděl, co na něj platí. Že mu nesedí styl, co hraji já, to znamená hrát rychle od základní čáry a dobře servírovat i returnovat. Tady v Egyptě je rychlý povrch, takže to docela sedělo. Bega byl dnes ve všem horší.

Ve finále futurů se střídavými úspěchy hrál již s několika Čechy, diskutoval jste taktiku třeba s Davidem Poljakem či Liborem Salabou? Begu kdysi porazil i Tomáš Papík, který je s vámi v Egyptě, letos s ním prohrál Petr Nouza...
S nikým jsem taktiku nekonzultoval. Jak jsem říkal, hrál jsem s ním v Izraeli a znám se s ním hodně dobře.

V Šarm aš-Šajchu jste byl už potřetí ve finále dvouhry, vyhrál jste tu již turnaj ve čtyřhře. Pořád platí, že je to vaše nejoblíbenější tenisová  destinace?
Je to jedna z mých nejoblíbenějších destinací. Uhrál jsem tu své nejlepší výsledky. Je to dané tím, že je tu teplo, hraje se s dobrými míči Dunlop a je tu rychlý povrch. Takže to jsou podmínky, co mně sedí. A proto tu hraji tak dobře. Ale, bohužel, je tady zase na druhou stranu špatné jídlo a v budoucnu nevím, jestli se sem ještě někdy budu vracet. Je to tu takové, že se sem dá přijet pro body, ale tenisově se člověk zhoršuje.

V prvním kole jste porazil Tomáše Papíka, který se tu po dlouhé odmlce vrací na mezinárodní scénu 6:1, 6:0. V minulosti jste přitom spolu právě v Egyptě vyhráli celý turnaj v deblu. Bylo to pro něj asi hodně kruté...
Byli jsme spolu i na pokoji a bavili jsme se o tom, když jsem viděl vylosovanou hlavní soutěž, že na mě jde kvalifikant, tak jsme se o tom bavili, že na sebe pravděpodobně půjdeme. Což by bylo strašné a také se stalo. Jestli to bylo pro něj kruté nevím. Ale myslím, že byl rád, že se kvalifikoval, protože rok nehrál turnaje a předtím se rok trápil se zraněním. Dá se říct, že dva roky skoro nehrál turnaje naplno a teď poprvé hrál bez bolesti. Tak si myslím, že pro něj bylo dobré, že se kvalifikoval a na dalších turnajích má určitě šanci něco uhrát.

Jen gem jste ztratil i ve druhém kole proti Belgičanovi Pisanemu. Cítil jste, že jste po nemoci, kvůli které jste vzdal v Říčanech, zpátky při síle?
Výsledek to byl pro něj asi krutý, protože zápas tak nevypadal. Klidně to mohlo být dvakrát 6:3, protože všechny těsné gemy, co byly, jsem vyhrál já. Výsledkově to rozhodně mohlo být jiné a těsnější. Nehrál špatně. Co se týče nemoci, se kterou jsem hrál v Říčanech, tak jsem měl tři dny antibiotika, a proto jsem ani nechtěl se na antuce trápit. Věděl jsem, že jedu do Egypta a chtěl jsem být připravený.

Ve čtvrtfinále proti Španělu Perezovi-Sanzovi a v semifinále proti Poláku Dembekovi jste soupeře naopak udolal až v tiebreaku třetí sady. S Dembekem jste dokonce v rozhodující sadě ztrácel brejk. Jak jste viděl tyto zápasy?
Od čtvrtfinále to začalo být o dost těžší. Perez-Sanz tu byl na konci minulého roku na pět turnajů, z toho čtyři vyhrál a jednou prohrál v semifinále. Veděl jsem, že tu hraje hodně dobře. Ale sedlo mi to s ním. Hraji dobře odzadu a on mi od základní čáry nestačil. Byl také horší na servisu. Bylo to jen o mně, jak to zahraju, on mě neměl čím překvapit. Sice to bylo až 7:6 ve třetím setu, ale zvládnul jsem to.

Zápas s Dembekem byl pro mě těžší. Vůbec nefoukal vítr a on dobře servíruje a hraje strašně rychle od základní čáry, možná ještě rychleji než já. Chodí do toho hned z první a nebylo to pro mě jednoduché. Ve třetím setu jsem dokonce ztrácel brejk, když jsem si prohrál podání při servisu proti větru. Po větru jsem šel na return a srovnal jsem na 4:4. Došlo to nakonec do tiebreaku, kde jsem už byl naštěstí lepší já.

Do debla jste nastoupil s Tunisanem Ghorbelem a postoupili jste do finále. Jak jste byl s výsledkem spokojený?
Ve finále jsme prohráli 7:10, což je určitě škoda, ale měli jsme kvalitní soupeře. Debl tu ale tolik neřeším, protože mi to bodově moc nepomůže, abych se posunul. Byl jsem ve finále a podle mě se posunu možná tak o jedno, dvě místa. Už pro mě nemá moc smysl hrát tady čtyřhru a i jsem si říkal, když jsem teď hrál docela dobře v singlu, že je škoda, že to hraji a zbytečně si ubírám síly

Mnozí fanoušci si už říkali, že dáte možná přednost deblové kariéře, když jste v týdnech před turnajem v Říčanech odehrál dva skvělé challengery v deblu. S Rosolem jste byli v Istanbulu ve finále a s Ramanathanem v Glasgowě v semifinále. Jak vidíte potenciálně tuto možnost?
Určitě bych chtěl čtyřhru zkusit víc, jsem v žebříčku kolem 250. místa a s tím se dá už trochu pracovat. Mohl bych se usadit na challengerech. Nějaké extra body neobhajuji, takže od příští sezony bych chtěl začít hrát debly na challenger a ještě bych chtěl do konce roku uhrát nějaké body v singlu, abych mohl hrát na challengerech kvalifikace, což by bylo nejlepší. To je můj plán.

Vaši spoluhráči na okruhu vás chválí za vynikající servis a return, to jsou pro čtyřhru velmi důležité zbraně. Koketujete s tím trochu?
To mě těší, že mě chválí. Je to určitě důležité do čtyřhry. Řekl bych, že return je ještě důležitější než servis. A samozřejmě je potřeba mít dobrý volej a umět ho zabít. Myslím, že na volejích jsem se za poslední dva měsíce také zlepšil.

Odehrál jste po třech turnajích na tvrdém povrchu  jeden na antuce a nyní jste zpět na tvrdém povrchu. Jak snášíte přechod mezi jednotlivými povrchy?
Už od září jsem hrál na tvrdém povrchu a ani jsem nechtěl na antuku. Ale byl turnaj u nás v Říčanech, pětadvacítka s hospitality (ubytování), tedy největší turnaj futures. Tak jsem si říkal, že je to doma, nechám to přihlášené a uvidím, jak se budu cítit. Bohužel to nevyšlo, dostal jsem antibiotika. Takže jsem ani hrát nemohl, ač jsem odehrál ještě debl, ale nebylo to ideální. Takže jsem na antuce ani moc nehrál a netrénoval. Odehrál jsem tam dva debly a jinak jsem hrál na tvrdém povrchu.

Jaký je váš další turnajový plán?
Chci tu odehrát ještě dva turnaje. Pak se vrátím zpátky a chtěl bych dva týdny hrát čtyřhru na challengerech, ale ještě nevím s kým a jestli se dostanu, ale snad bych mohl. Pak jsou turnaje u nás, ale uvidím, jestli ještě někam nevyjedu.

Jste přihlášený opět na další turnaj v Egyptě. Chystáte se tu hrát čtyřhřu a pokud ano, tak s kým?
Budu hrát zase s Tunisanem Ghorbelem.

Výsledky Marka Gengela na turnaji v Šarm aš-Šajchu
Dvouhra
1. kolo: Marek Gengel – Tomáš Papík 6:1, 6:0
2. kolo: Marek Gengel – Tom Pisane 6:0, 6:1
Čtvrtfinále: Marek Gengel – David Perez Sanz 4:6, 6:2, 7:6(2)
Semifinále: Marek Gengel – Michal Dembek 7:5, 2:6, 7:6(2)
Finále: Marek Gengel – Alessandro Bega 6:2, 5:7, 6:1

Čtyřhra
1. kolo:
Gengel, Ghorbel – Dagnino, Luzzo 6:2, 6:2
Čtvrtfinále: Gengel, Ghorbel – Boyd, Lopez 6:3, 6:7(3), 10:8
Semifinále: Gengel, Ghorbel – Dembek, Sačko 7:6(1), 6:2
Finále: Gengel, Ghorbel – Munoz-Abreu, Perez Sanz 3:6, 6:3, 7:10