Comeback potvrzen! Bývalá světová dvanáctka se vrátí po 11 letech

- Jan Vojkůvka

Kim Clijstersová není jedinou hráčkou, jež po dlouhých letech zkusí své štěstí při návratu na tenisové dvorce. Už příští týden v kvalifikaci turnaje v Lucemburku by se měla do akce po více než jedenácti letech vrátit Tatiana Golovinová, francouzská tenistka, jež ukončila kariéru už v roce 2008.

Zdá se to být ještě troufalejší návrat, než v případě Clijstersové, která skončila s tenisem v roce 2012. Golovinová, jež debutovala v dospělém tenise v pouhých 14 letech na turnaji ITF v Cagnes-sur-Mer, hodlá navázat na krátkou, ale velmi úspěšnou kariéru.

Byť skončila v pouhých 20 letech, na kontě měla tituly z Amelia Islandu a Portorože. Na okruhu WTA navíc dosáhla na dalších pět finálových zápasů a stala se i grandslamovou šampionkou ve smíšené čtyřhře, když v roce 2004 s Richardem Gasquetem vyhrála French Open. Ve světovém žebříčku vystoupala až na 12. místo.

Jenže měla chronické problémy se zády, zejména pak s páteří, když ji byla diagnostikována Bechtěrevova nemoc postihující páteřní obratle, což nakonec přineslo nečekaný konec kariéry. Naposledy hrála zápas v květnu 2008. Od té doby soutěžní zápas neabsolvovala, byla mimo jiné komentátorkou a s ragbistou Hugem Bonnevalem založila rodinu. V roce 2015 porodila dceru, v listopadu 2017 syna.

A začala spřádat plány na návrat. „První myšlenka se objevila v roce 2018, ale seriózně jsem to začala brát letos v létě,“ řekla v rozhovoru pro BeIN Sports. „Začala jsem tvrdě pracovat na kondici a cílem bylo připravit se na začátek příští sezony. Věci se ale začaly hýbat rychleji, a tak plánuji návrat už v polovině října,“ podotkla Golovinová.

Od pořadatelů turnaje WTA v Lucemburku obdržela divokou kartu do kvalifikace. V ní se pokusí přesvědčit, že omezení, jež jí její tělo před jedenácti lety vystavilo, jsou definitivně pryč. Ve 31 letech chce rozjet druhou kariéru, nejlépe stejně úspěšnou jako tu první.