Jozef Kovalík si v Mnichově zahraje první čtvrtfinále na okruhu ATP

- Petr Šístek

Slovenský tenista letos zažívá výbornou sezonu. Vstupoval do ní v polovině třetí stovky žebříčku, ale po sérii vydařených výsledků se posunul až na aktuální 139. pozici, která pro něj rozhodně není konečnou. Tento týden totiž hraje v Mnichově a po dnešní výhře nad Igorem Sijslingem jej zítra čeká premiérový zápas ve čtvrtfinále turnaje ATP, v němž se střetne s Fabiem Fogninim.

Třiadvacetiletý rodák z Bratislavy na sebe v minulosti upozornil především na olympijských hrách mládeže 2010 v Singapuru, kde spolu s Filipem Horanským získal bronzovou medaili ve čtyřhře. Ve dvouhře se svěřenec Karola Kučery již od roku 2013 pravidelně pohyboval ve třetí stovce světového žebříčku, ale výraznější posun dlouho nepřicházel.

V právě probíhající sezoně ale přišel zlom. Kovalík se v jejím úvodu rozhodl pro odvážný krok, a i když do letošní sezony vstupoval až na 259. pozici, tak startoval především v kvalifikacích turnajů ATP, namísto aby objížděl challengery. A hned od počátku byl úspěšný. Na prvním turnaji v indickém Čennaji se dokázal kvalifikovat, ale v prvním kole hlavní soutěže nedokázal využít příznivého losu a nestačil na dalšího kvalifikanta Thomase Fabbiana. Velmi náročnou kvalifikací dokázal projít i na Australian Open, kde k němu následně byl v úvodním kole los opět přívětivý, avšak ani proti kvalifikantovi Trungellitimu si úvodní výhru na okruhu ATP nepřipsal.

Po přesunu do Jižní Ameriky Kovalík nepřerušil sérii úspěšně zvládnutých kvalifikací a hlavní soutěž si zahrál i v Quitu. Znovu vyzval v hlavní soutěži hratelného soupeře, ale Albert Montañés byl nad jeho síly. Následně jeho cesty pozvolna směřovaly do Severní Ameriky a před podniky kategorie Masters 1000 si Kovalík zahrál challenger v Santo Domingu, kde došel do semifinále. I v Indian Wells se podařilo slovenskému mladíkovi udržet si stoprocentní bilanci v kvalifikacích a navíc přidal i premiérové vítězství na okruhu ATP, když v nervy drásajícím utkání udolal Pierra-Huguese Herberta. V dalším kole pak trápil Dominica Thiema, jenž následně předvedl famózní výkon proti úřadující světové jedničce Novaku Djokovićovi.

Kdyby ale šlo vše ideálně, tak by to bylo příliš snadné. I Jozef Kovalík se tak na své cestě vzhůru nevyvaroval několika menších zaškobrtnutí. Ta přišla na challengeru v Irvingu a následné kvalifikaci v Miami. To bylo poprvé a zatím naposledy v sezoně, kdy slovenský talent prohrál dvě utkání v řadě. S počátkem antukové sezony Kovalík poprvé startoval v Evropě a hned dosáhl skvělého výsledku, když zvítězil v Neapoli a získal druhý challengerový titul v kariéře.

Následně neuspěl v kvalifikaci turnaje ATP 500 v Barceloně a přesunul se do Mnichova, kde musel rovněž do kvalifikace. V jejím úvodním kole přehrál na divokou kartu startujícího Alexandra Erlera, avšak poté ve finálovém kole nestačil na Igora Sijslinga. Někdy ale tenis přináší pozoruhodné náhody a jedna z nich se přihodila i v Mnichově. Z turnaje se pro problémy s přitahovačem odhlásil Gaël Monfils a Kovalík tak byl jako šťastný poražený nasazen přímo do 2. kola. A osud tomu chtěl, že si v něm zopakoval souboj s Igorem Sijslingem. Ten slovenský tenista ovládl poměrem 6:3 6:4 a zítra tak bude mít možnost již tak velký úspěch ještě vylepšit. V cestě mu bude stát pátý nasazený Fabio Fognini, který patří k největším hvězdám, které může mnichovský turnaj nabídnout.