ATP

Hra o Turnaj mistrů. Čtyři jména jistá, čtyři neznámá. Dočká se obhájce Zverev účasti?

- Marek Bartošík

Závěr sezóny se blíží a boj o účast na Turnaji mistrů v Londýně vrcholí. Čtyři již jisté účastníky Rafaela Nadala, Novaka Djokoviče, Rogera Federera a Daniila Medveděva doplní další čtyři dosud neznámá jména.

Že se na Turnaji mistrů představí trio Federer, Nadal, Djokovič, je až na výjimky každoročním standardem. Excelentními výkony a vyrovnanými výsledky se k nim již po US Open přidal Daniil Medveděv. Zbývají tedy čtyři volná místa, na něž si brousí zuby přibližně deset kandidátů.

Tím nejvážnějším je Dominic Thiem, kterého můžeme považovat za téměř jistého účastníka londýnského turnaje. Rakušan už nasbíral téměř 4000 bodů, standardně jich ke kvalifikování se stačí i o 500 méně.

Velkou šanci na premiérový start má Stefanos Tsitsipas, jenž má letos na kontě necelých 3200 bodů. Řecký tenista může udělat důležitý krok směrem do Londýna na právě konané „pětistovce“ v Pekingu, kde jako turnajová trojka zvládl první kolo. Semifinalista Australian Open by musel mít velkou smůlu, aby ho místenka v Londýně minula.

Za dvojicí Thiem, Tsitsipas už je situace o poznání otevřenější. Sedmým v pořadí je zatím wimbledonský semifinalista Roberto Bautista Agut (2395 bodů). Španěl se nenachází v ideálním rozpoložení, svůj zápas v Pekingu skrečoval. Je otázkou, v jakém stavu bude příští týden na Masters v Šanghaji, pokud se ho vůbec zúčastní.

Další tři hráči pořadí jsou natěsnaní do minimálního rozdílu desítek bodů. Osmý Berrettini (2185 bodů) by svou případnou účastí šokoval podobně jako na US Open, kde se probojoval až do semifinále. Na tvrdém povrchu se mu však s výjimkou newyorského grandslamu letos příliš nedařilo. Sedmkrát vypadl v úvodním kole.

Devátý Kei Nišikori (2180 bodů) pokukuje po své páté účasti na Turnaji mistrů, trápí ho ale bolavý loket. Desátému Gaëlu Monfilsovi (2125 bodů) se nevydařily turnaje v Ču-chaji (čtvrtfinále) a v Pekingu (první kolo). V hale silný Francouz však má v záloze ještě čtyři starty včetně toho v Paříži.

Pouhých pět bodů ztrácí na Monfilse Alexander Zverev, který loni v Londýně oslavil nejcennější triumf své dosavadní kariéry. Pro německého tenistu by byla neúčast značnou komplikací, jelikož by nemohl obhajovat 1300 bodů. Dvaadvacetiletý Zverev má oproti svým konkurentům Bautistovi, Berrettinimu, Nišikorimu a Monfilsovi tu výhodu, že je tento týden stále ve hře. Po jednoznačném vítězství nad Francesem Tiafoem je v Pekingu v osmifinále.

Vzhledem k solidní formě i nadcházejícím halovým turnajům má slušnou šanci ještě David Goffin (2080 bodů), který si od června připsal několik kvalitních výsledků, především čtvrtfinále Wimbledonu a finále v Cincinnati. Šikovný Belgičan si předloni na Turnaji mistrů připsal finálovou účast. Tento týden hraje v Tokiu, svou kampaň odstartuje ve středu.

Fabio Fognini (2010 bodů) je sice také na dosah, raději by ale v příštích týdnech uvítal své oblíbené antukové turnaje. Totéž platí o Diegu Schwartzmanovi (1850 bodů). Oba tenisté sice umí zahrát i na tvrdém povrchu, proti nejlepším (Federer, Nadal, Djokovič) se ale budou prosazovat jen stěží. Přitom jinak než výrazným výsledkem na velkém turnaji potřebné body získat nelze.

Turnaj mistrů se uskuteční v týdnu od 11. listopadu 2019 v londýnské O2 aréně. Kromě osmi přímých účastníků budou v místě konání i dva náhradníci. Nejnovější verzi letošního žebříčku můžete sledovat zde.