Juniorky ve Fed Cupu vybojovaly skvělé druhé místo

- Jan Vojkůvka

Minulý týden se v americkém Orlandu uskutečnily soutěže v juniorských týmových soutěžích. Davis Cupu i Fed Cupu juniorů se zúčastnili také české týmy hráčů do 16 let a mezi dívkami dokázaly Linda Nosková, Barbora Palicová a Darja Viďmanová postoupit až do finále!

České juniorky až do nedělního finále prošly bez porážky. Tři výhry si připsaly v základní skupině a poté zvládly čtvrtfinále s Thajkami i semifinále v Ruskami. Až finálový duel s domácími Američankami přinesl první porážku fedcupového družstva.

V úvodním střetnutí Barbora Palicová prohrála s Connie Maovou hladce 1:6, 3:6. Naději na triumf vybojovala ve druhé dvouhře Linda Nosková, jež porazila Katrinu Scottovou 6:2, 3:6, 6:3.

Rozhodnout tak musela závěrečná čtyřhra. V ní ale Nosková s Palicovou nevyužily vedení ve druhém setu a nakonec prohrály s Connie Maovou a Robin Montgomeryovou 2:6, 5:7.

České tenistky si tak z amerického Orlanda odvezly stříbnou pozici a i přes závěrečnou porážku mohou být se svými výkony spokojeny. Klíčové zápasy v boji o postup do finále totiž zvládly, včetně souboje s Argentinou v základní skupině, kterou porazily díky rozhodující čtyřhře 2:1 na zápasy a uhájily před čtvrtfinále první místo.

Chlapci skončili devátí
V chlapecké části, tedy Davis Cupu do 16 let, se v českých barvách představili Matthew William Donald, Adam Jurajda a Daniel Siniakov. Českému družstvu se ale nepodařilo úspěšně čelit nástrahám základní skupiny a spadli pouze do bojů o umístění.

Napřed sice porazili Maroko 2:1 na zápasy, ale poté padli 0:3 se Španělskem a 1:2 s Japonskem. V dalších kláních turnaje o konečné 9.-16. místo ovšem neztratili ani jeden zápas a dokráčeli si ke konečné 9. příčce.

V pátečním úvodním kole bojů o umístění deklasovali Bolivie, v pomyslném semifinále této části pavouka porazili po obou dvouhrách Australany a nakonec v nedělním duelu s Ukrajinou o konečné 9. místo znovu dokázali vyhrát oba singly.