Chtěla jsem porazit Venus a ne publikum, protože je nemožné porazit 23 000 lidí, říká Plíšková

- Daniel Kubelka

Největší úspěch dosavadní kariéry! Karolína Plíšková postoupila po výhře nad Venus Williamsovou už do čtvrtfinále US Open a vylepšila své maximum na turnajích velké čtyřky. Co česká jednička prozradila na pozápasové tiskové konferenci?

Když jste čelila mečbolu Venus a obecenstvo začalo hlasitě podporovat soupeřku, necítila jste se na kurtu poněkud osamocena?

Ano, trochu ano (smích). Pořád jsem ale měla výhodu podání, takže přeci jen něco hrálo v můj prospěch. Věděla jsem, že do té výměny musím dát vše, abych ji vyhrála. A zvládla jsem to.

Věděla jste předem, jak zaservírujete?

Ano, chtěla jsem jí to dát do forhendu. Servis se mi vydařil a i následný úder a poté už jsem mohla zakončit volejem. Chtěla jsem hrát agresivně, abych jí nedala šanci. Věděla jsem, že musím diktovat tempo hry.

Věříte, že se přestanou probírat Vaše předchozí neúspěchy na grandslamech?

Ano, pevně v to doufám, ale i kdyby ne, už mi to bude jedno (úsměv).

Co se Vám během Vašeho mečbolu honilo hlavou?

Byla to poněkud nešťastná hra. Za stavu 40:0 jsem chtěla zasriskovat druhý servis a byla z toho dvojchyba, ona pak zahrála několik vítězných míčů za sebou. Zahrála skvěle. Byla jsem pak trochu dole, protože jsem byla tak blízko. Snažila jsem se pak zkoncentrovat na závěr zápasu. Nemohla jsem propadnout tomu, že to předtím nevyšlo. Pořád jsem měla šanci urvat to v tiebreaku.

Naučila jste se již hrát při vypjatých momentech? Dnes jsem dokázala odvrátit mečbol...

Řekla bych, že ano. Pokud chcete vyhrávat takto těžké zápasy, to nepřijde samo, chvíli to trvá. Musíte nasbírat hodně zkušeností z velkých turnajů. Odehrála jsem s ní velmi dobrý zápas ve finále v Ču-Chaj, tam to bylo také velice těsné. Dnes to ale bylo jiné, musela jsem se vypořádat s mnoha jinými věcmi včetně amerického publika, to bylo obtízné. S přibývajícím věkem a zkušenostmi se ale cítím lépe a lépe v těch velkých zápasech s nejlepšími hráčkami.

Mluvila jste před zápasem se svou sestrou Kristýnou?

Ano, mluvíme spolu před i po každém zápase. Ona je ale nyní v Číně a tam je jiné časové pásmo, takže když jsem šla na kurt, tak ještě spala. Přesto si myslím, že se dívala, protože mi hned po utkání psala.

Co nejdůležitějšího Vám řekla?

Nemluvily jsme jen o tenise. Mám tu s sebou přítele a své dva trenéry, s nimi jsem probírala tenis více.

Co se Vám honilo hlavou, když na opačné straně kurtu stála Venus Williamsová?

Snažila jsem se hrát svoji hru, ale bylo to obtížné. Začátek byl ale těžký, první hry doslova vletěla na kurt a nedala mi příliš mnoho šancí.Nepodávala jsem dobře, hodně mě tlačila po mém druhém podání. Byla to ona, kdo hrál agresivně a ne já. Na začátku byla o mnoho lepší než já. Pořád jsem ale věřila, že mám šanci, že takové tempo nemůže vydržet celý zápas. Nemyslím si, že je hráčka, která by vydržela hrát takhle po celé dva sety. Nedařilo se mi na podání, a tak jsem musela druhý servis hodně riskovat, protože Venus je velice agresivní na returnu. Ve druhém setu jsem se ale na podání hodně zlepšila a byla jsem to já, kdo byl na konci agresivnější.

Co ještě kromě podání jste zlepšila?

Hodně jsem zlepšila return. Snažila jsem se jít do druhého podání soupeřky. Ale bylo to těžké, u Venus moc nezáleží, jestli hrajete proti jejímu prvnímu nebo druhému podání. Bylo to občas těžké, ale snažil jsem se být tou, kdo bude mít ve výměně navrch.

Jak byste porovnala dnešní atmosféru s tou v předchozích zápasech?

Byl to vůbec největší dvorec, na kterém jsem kdy hrála. Věděla jsem, že to bude těžké hrát proti domácí hráčce před jejím publikem, že jí v těch důležitých chvílích lidé podpoří. Prostě jsem chtěla porazit Venus a ne publikum, protože je nemožné porazit 23000 lidí. Snažila jsem se na to nemyslet. Měla jsem tam své lidi, kteří mě v důležitých chvílích podrželi.

Všechny předchozí zápasy byly klidné, ale dnes ne, cítíla jste nervozitu v těch vypjatých chvílích?

Byla jsem trochu nervózní, ale nebylo to tak, že by se mi rozklepala kolena. Věděla jsem, že když vyhraju, budu ve čtvrtfinále a když ne, tak budu smutná, ale věděla jsem, že to byl dobrý zápas. Na konci zápasu jsem si pořád říkala, že musím zůstat agresivní a nemyslet na nervozitu.

Měla v hlavě předchozí vzájemný zápas?

Ten zápas jsem si pamatovala, probírali jsme ho s trenérem. Není to tak dávno, co jsme spolu hrály. Venus tehdy odehrála neuvěřitelný zápas, ale i já jsem hrála dobře. Věděla jsem, že i když zahraji skvěle, tak to nemusí stačit. Snažil jsem se hrát nejlépe, jak umím a ona také. Začala skvěle a neměla jsem příliš mnoho šancí. Když zahraje čtyři esa v jednom gemu, tak s tím moc neuděláte.