Chvíle kruté bolesti. Wang měla výhru na dosah, kurt opustila na vozíčku

- Jan Vojkůvka

Krátce před půlnoci pekingského času se na čínském turnaji WTA Premier Mandatory dohrával nedělní program. Závěrečným zápasem bylo střetnutí světové šestnáctky Čchiang Wang a Australanky Ajly Tomljanovicové. Favoritka zápasu zrovna ztratila výhodu brejku a chtěla se vydat k lavičce, ale její lýtko postihly kruté křeče...

Čínská tenistka Čchiang Wang měla v čínském Pekingu postup do druhého kola na dosah. Nad Ajlou Tomljanovicovou vedla už 7:5, 5:2. Australská hráčka soupeřce dopodávat nedovolila, další dvě hry získala na svou stranu.

Wang za stavu 5:3 nedoservírovala, po rebrejku Tomljanovicové si chtěla jít odpočinout a zmobilizovat síly. Při vykročení k lavičce ovšem její pravá noha zůstala nepřirozeně ztuhlá. V tu chvíli nikoho nenapadlo, jak může být zle.

Jako první přišel na pomoc k předkloněné tenistce podavač míčků, který neměl tušení, co dělat. Nakonec Wang pomohl alespoň kleknout na kurt. Když už to vypadalo, že Číňanka křeč zažehnala, přišla druhá vlna neskutečné bolesti. To už na pomoc přispěchala Tomljanovicová, jež se snažila postiženou nohu soupeřky protáhnout.

Čínská hráčka, jež byla blízko vítězství, nemohla v utkání pokračovat. Situaci nedokázala zlepšit ani fyzioterapeutka, která se několik minut snažila křeče uvolnit. Pro Wang nakonec musel být přivezen vozík, ale ještě než si na něj stačila sednout, přišla další vlna křečí.

Zápas, který trval 102 minut, musela nasazená čtrnáctka vzdát. Končila ve smutné netenisové pozici, odvážena na invalidním vozíčku.