Konec dominance velké trojky je jen otázkou času, řekl šampion z Ču-chaje

- Jan Vojkůvka

Čas nelze obelhat, ale v mužském tenise se snad zastavil. Největší turnaje sezony si rok za rokem podmaňují především Novak Djokovič, Rafael Nadal (na snímku) a Roger Federer. Když už se podaří některému z mladých hráčů vystoupat až téměř pod vrchol, narazí na někoho ze zmíněných a poslední krůček neudělá. To však nebude trvat věčně, jak míní Alex de Minaur, vítěz turnaje v Ču-chaji.

De Minaur ve finále v Ču-chaji porazil Francouze Adriana Mannarina po setech 7:6(4), 6:4 a získal svůj třetí letošní titul na okruhu ATP, když triumfoval i v Sydney a Atlantě. Vítězství na čínském turnaji ho zároveň posune na 25. místo světa, téměř na jeho žebříčkové maximum.

Dvacetiletý Australan patří k nastupující generaci hráčů, kteří zatím nemohou vystoupit ze stínu největších tenisových hvězd. Tzv. velká trojka, jak se přezdívá Djokovičovi, Federerovi a Nadalovi, dál vévodí nejen žebříčku, ale i největším turnajům světa. Podle De Minaura to ale nebude trvat dlouho a mladí tenisté se začnou více prosazovat.

„Je zajímavé sledovat vývoj našeho sportu. Jak vidíme, tak průměrný věk hráčů se stále zvyšuje, v popředí se drží starší hráče. Abyste byli schopni takové hráče vyzvat, musíte být na velmi vysoké fyzické úrovní,“ věří De Minaur.

„Existují lidé, co se vyvinou o něco dříve a mají své dospělé tělo v plné síle ve 21 nebo 22 letech,“ pokračuje Australan. „Dalším to trvá o něco déle. Mám pocit, že Daniil Medveděv v tuto chvíli skutečně dosahuje této vyspělosti. To je jeho ohromná síla, na kterou si musíme dát všichni pozor.“

De Minaur zmínil třiadvacetiletého ruského tenistu, který se dostal do finále na US Open, kde přinutil Rafaela Nadala hrát pět setů. Kromě toho se Rus dostal od začátku srpna do pěti finále během pěti turnajů v řadě a získal tituly v Cincinnati a Petrohradu.

„Vím, že každý z nás mladších chceme, aby tato síla přišla dříve, než později. Ale když budeme dál tvrdě pracovat, abychom se zlepšovali, dostaneme se do pozice, kdy tyto hráče (velkou trojku) začneme přehrávat,“ dodal.