Vedení v rozhodující sadě nevyužila. Strýcová padla po třísetové bitvě plné zvratů

- Jan Vojkůvka

Pátý vzájemný zápas mezi Barborou Strýcovou a Venus Williamsovou přinesl potřetí v jejich kariéře tuhé třísetové drama. Ani na turnaji WTA Premier Mandatory v Pekingu se ovšem české tenistce nepovedlo slavnou Američanku udolat. Ve třetím setu sice vedla 5:3, ale nakonec s Venus prohrála 3:6, 6:4, 5:7.

Devětatřicetiletá Williamsová šla do utkání v roli mírné favoritky, ale byl to právě zápas v Pekingu, ve kterém měla Strýcová jedinečnou příležitost, jak poprvé v kariéře vybojovat skalp slavné soupeřky. A průběh zápasu tomu nakonec i napovídal.

Na jeho konci se ovšem česká hráčka musela před uměním nestárnoucí sokyně a sedminásobné grandslamové šampionky sklonit.

Zápas plný zvratů měla v první polovině pevně v rukách Williamsová. Té se povedlo v šesté hře první sady prorazit podání Strýcové a úvodní dějství dopodávat. Navíc soupeřku brejkla hned v prvním gemu druhého setu.

Strýcová prohrávala v prostřední sadě už 2:4 a navíc čelila v sedmé hře dalším dvěma brejkbolům. Právě dlouhý sedmý gem ji nakonec nakopl k parádnímu obratu a zisku čtyř her v řadě, díky čemuž si vynutila rozhodující set.

V něm Strýcová nevyužila ve druhé hře brejkbol a naopak ztratila servis v pátém gemu. Okamžitým rebrejkem se vrátila do hry a navíc Williamsovou obrala o podání i v osmém gemu. Česká tenistka rázem vedla 5:3 a mohla zápas doservírovat.

Takový scénář ovšem nebyl v plánech Williamsové, která Strýcovou vůbec nepustila k mečbolu a dalším zvratem ve třetím setu strhla vítězství na svou stranu, když otočila z 3:5 na 7:5.

Česká tenistka po semifinále ve Wimbledonu dál hledá svou formu. Od turnaje v Cincinnati prohrála v hlavní soutěží pátý zápas ze šesti odehraných a pouze tento týden ve Wu-chanu dokázala projít do druhého kola. Další šanci bude mít od 7. října na turnaji v rakouském Linci, kde v roce 2017 získala svůj zatím poslední singlový titul.