Úspěšná obhajoba! Sabalenková opět zvítězila ve Wu-chanu a vyrovnala Kvitovou

- Jan Vojkůvka

Běloruska tenistka Aryna Sabalenková jako první v historii turnaje ve Wu-chanu dokázala obhájit titul. Ve finále porazila přemožitelku Petry Kvitové Alison Riskeovou po setech 6:3, 3:6, 6:1. Právě českou tenistku svým triumfem Sabalenková vyrovnala, když stejně jako Kvitová získala ve Wu-chanu druhý titul.

V šestileté historii velkého čínského turnaje viděli domácí diváci celkem čtyři šampionky. Zatímco Kvitová triumfovala v letech 2014 a 2016, Sabalenková se radovala z titulů loni a letos. Kromě této dvojice vyhrála v roce 2015 Venus Williamsová a v roce 2017 Caroline Garcíaová.

Sabalenková navíc potvrdila, že na čínských turnajích se jí nesmírně daří. Je to totiž její třetí čínský titul v řadě. Kromě dvou vítězství ve Wu-chanu se jí povedlo vyhrát ještě letos v lednu v Šen-čenu.

Právě do čínského Šen-čenu, kde se bude hrát letos závěrečný Turnaj mistryň, by se jednadvacetiletá Běloruska rovněž ráda kvalifikovala. Aby toho docílila, musela by ale triumfovat nejen na dalším turnaji v Pekingu, ale také další týden v Tchien-ťinu, kam je příhlášená. Zároveň by pak musela doufat, že hráčky, které jsou v pořadí WTA Race před ní, na závěrečných turnajích sezony selžou.

V samotném finále se výhra nerodila snadno. V prvním setu sice Sabalenková vybojovala pohodové vedení 5:1 a dokráčela si pro vítězství, ale v setu druhém se nedostala ani k jednomu brejkbolu. Nepříjemná hra Riskeové přinášela Bělorusce velké problémy a po ztrátě servisu v šestém gemu se musela smířit s tím, že půjde do tří setů.

Jenže nakolik se Sabalenkové nedařilo na returnu ve druhé sadě, v rozhodujícím dějství si to plně vynahradila. Velmi rychle prorazila soupeřce podání, ve čtvrté hře znovu Riskeovou brejkla a dostala se až do vedení 5:0. Američanka sice uhrála alespoň čestný gem, ale rozjetou Bělorusku už nezastavila.