Konjuhová překvapila světovou čtyřku a ve čtvrtfinále US Open vyzve Plíškovou

- Daniel Kubelka

Teprve osmnáctiletá chorvatská tenistka Ana Konjuhová si zahraje na US Open ve čtvrtfinále dvouhry. Rozhodla o tom výhra mladičké hráčky v osmifinále čtvrtého grandslamu sezóny, ve kterém překvapivě porazila světovou čtyřku Agnieszku Radwaňskou z Polska dvakrát 6:4. Konjuhová si v boji o postup do semifinále zahraje s Karolínou Plíškovou.

Že proti sobě stojí dvě hráčky z opačného konce elitní stovky mohlo značit, že se bude jednat o jasný duel Polky se světovou dvaadevadesátkou. Kdo však viděl premiérový vzájemný duel obou tenistek na letošním Wimbledonu, kde Radwańská utekla z mečbolu, mohl tušit překvapení.

Úvod zápasu ale ničemu takovému nenaznačoval. Radwańská totiž hned ve druhé hře prorazila servis Konjuhové, nicméně z výhody brejku se dlouho neradovala. Chorvatka totiž hned vzápětí zahrála skvěle na returnu a přesnými forhendovými údery rychle smazala nabyté manko.

Zásadní okamžik prvního setu přišel v sedmé hře. Konjuhová při podání polské soupeřky neproměnila tři brejkboly, nicméně ten čtvrtý již ano a získala důležitý náskok. Radwańská doplatila na riskantní hru a kupila jednu chybu za druhou. Chorvatka pak za stavu 5:4 nevyužila dva setboly a navíc musela odvracet hrozbu brejkbolu světové čtyřky, to se jí však podařilo a nakonec napotřetí úvodní sadu po výsledku 6:4 uzavřela.

Hra ve druhém setu byla čím dál pestřejší a zajímavější pro oko diváka. Zatímco Konjuhová se snažila využít dobré hry od základní čáry, Radwaňská se snažil na agresivní hru soupeřky odpovídat neméně razantními údery. Dlouho se však hrálo bez větších šancí na proražení podání na jedné či druhé straně a rozhodnout o osudu druhého dějství tak musela až jeho koncovka.

Konjuhová od stavu 15:30 v osmé hře vyhrála šest míčků v řadě a i když úvodní ze tří brejkbolů v devátém gemu neproměnila, napodruhé se již mohla radovat ze zisku brejku. Za stavu 5:4 pak teprve osmnáctiletá chorvatská hráčka uzavřela druhý set a i celý zápas prvním proměněným mečbolem.

Konjuhová si po výhře dvakrát 6:4 vybojovala postup do svého prvního grandslamového čtvrtfinále. V boji o postup mezi nejlepší čtyřku turnaje se utká s další čtvrtfinálovou debutantkou na grandslamu Karolínou Plíškovou. Chorvatka si navíc úspěšným newyorským tažením značně vylepší žebříček, z aktuální 92. příčky už atakuje elitní padesátku.

Pozápasové ohlasy

Agnieszka Radwańská: „Soupeřka dnes zahrála velice dobře. Hrála výborně z forhendu i z backhandu a navíc výtečně servírovala. Měla jsem nějaké šance, abych utkání mohla otočit, ale nedařilo se mi na podání. Snažila jsem se, ale byla jsem dnes u všeho pozdě. I proto tu nestojím jako vítězka. 

Ana Konjuhová: Jsem nadšená z toho, jak jsem hrála. Hodně mi dnes pomohl servis. Myslím si, že soupeřka dnes na mou hru nenašla odpověď. Využila jsem příležitost a teď si to moc užívám.

US Open – dvouhra ženy – osmifinále

Ana Konjuhová (CRO) – Agnieszka Radwaňská  6:4, 6:4