To bylo drama! Plíšková po skvělém obratu slaví grandslamové čtvrtfinále!

- Daniel Kubelka

Parádní jízda Karolíny Plíškové nekončí na US Open ani v osmifinále. V něm se aktuální světové jedenáctce podařilo otočit nepříznivě se vyvíjející duel s Američankou Venus Williamsovou a po výhře ve třech setech si postupem do čtvrtfinále turnaje znovu vylepšila své grandslamové maximum!

Plíšková do svého prvního osmifinále na grandslamu nevstoupila vůbec dobře. Aktuální česká jednička prohrála úvodní tři hry a když v šestém gemu podruhé v setu přišla o servis, dostala se Williamsová do vedení 5:1. Američanka však sadu rychle neukončila. Plíšková si totiž hned nato vypracovala tři brejkboly a posledním možným odložila konec setu.

A to ještě nebylo vše. V deváté hře se totiž naší hráčce podařilo odvrátit setbol zkušené soupeřky a vzápětí umazala i druhý brejk. Vyrovnat se však již Plíškové nepodařilo. Při vlastním servisu v desáté hře totiž rychle ztrácela 0:40 a ačkoliv dva setboly odvrátit dokázala, ten poslední již nikoliv a první set tak ztratila po výsledku 4:6.

Také úvod druhé sady české jedničce úplně nevyšel. Ve čtvrté hře neudržela podání a zdálo se, že její americká sokyně už utkání dotáhne do vítězného konce. Plíšková se však nevzdala. Hned v dalším gemu na třetí pokus smazala ztrátu brejku, následně získala další tři hry v řadě a najednou z toho bylo vedení 5:3!

Williamsová sice následně snížila na rozdíl jediného gemu, nabuzená Češka však při vlastním podání druhý set suverénně ukončila, vyhrála 6:4 a především vyrovnala stav zápasu na 1:1!

Na začátku třetího setu Plíšková nejprve v úvodní hře srdnatě bojovala o servis soupeřky, k brejku se však dostala o rundu podání později. Ve třetím gemu si vybojovala postupně dva brejkboly a když Williamsová vyrobila chybu od základní čáry, důležitý brejk byl na světě.

Rozhodnuto však zdaleka nebylo. Hned v následujícím gemu totiž mohla Williamsová rebrejkem dorovnat ztrátu, Plíšková si však po chybě Američanky a výborném podání v závěru vybrala i kus štěstí a získaný brejk potvrdila.  Náskok rodačce z Loun ale dlouho nevydržel. V osmém gemu totiž několika chybami z backhandu své soupeřce dala možnost stav zápasu srovnat. Američanka mohl rozhodnout o vítězství v desáté hře, kdy za stavu 5:4 a podání Plíškové měla mečbol, ten však po dobrém backhandu soupeřky proměnit nedokázala.

Definitivní verdikt tak mohla přinést jedenáctá hra, kdy nejprve Plíšková nevyužila úvodní brejkbol, který Williamsová odvrátila winnerem po lajně, při druhém však české tenistce pomohla páska, která zastavila prohoz Američanky. Drama ale teprve mělo přijít. Plíšková měla možnost utkání při svém podání uzavřít a také k tomu výrazně nakročila, když si vybojovala vedení 40:0 a tedy tři mečboly. V důležité chvíli ale Češce odešel servis a Williamsová pěti fiftýny v řadě odvrátila vyřazení.

O vítězce zápasu tak rozhodl až tiebreak třetí sady. V něm Češka nejprve vedla 2:0 a i když vedení neudržela, znovu rychle získala náskok, který vyšplhal až na sköre 6:2. Celkově čtvrtý mečbol sice ještě Plíšková neproměnila, ten pátý však již ano a po velkém dramatu oslavila postup!

Ve čtvrtfinále čeká na Karolínu Plíškovou překvapivě Ana Konjuhová, 92. hráčka žebříčku, která senzačně vyřadila světovou čtyřku Agniezsku Radwańskou po výsledku dvakrát 6:4.

US Open – osmifinále dvouhry

Karolína Plíšková – Venus Williamosová  4:6, 6:4, 7:6 (3)