Penta Trading Open 2019: Česká překvapení! Do finále kvalifikace postoupil Michnev nebo Reček

- Filip Lefenda

(Přímo z místa) Tenisový turnaj v Říčanech, jehož celková dotace činí 25 tisíc amerických dolarů, měl v pondělí na programu druhé kolo kvalifikace. Na tamější antuce se představilo celkem jedenáct domácích tenistů, mezi kterými nechyběli třeba i Petr Michnev, někdejší 229. hráč žebříčku ATP.

Robert Rumler se letos vrací na kurty po více než tříleté přestávce a v poslední době se dostává do formy. V maďarském Györu postoupil do hlavní soutěže a dobře nakročeno má i v Říčanech, kde udolal dvacetiletého Chorvata Ninceviče 6:3, 6:4, když ve druhém setu otáčel skóre z 1:3. "Tenis už mi chyběl a zranění jsem vyléčil, tak jsem se rozhodl, že se do toho ještě zkusím opřít," uvedl po zápase Rumler, který by se rád vrátil alespoň do sedmé stovky, v níž figuroval před osmi lety. "Teď je cílem získávat body do žebříčku ATP, klidně bod po bodíku," uvedl. V zápase se opíral o tvrdý servis aktivní hru od základní čáry. Ve druhém setu při brejkbolu za stavu 1:2 Rumler smečoval do těsného autu, který musel následně potvrdit až supervizor. "Myslel jsem si, že to bude těsně vedle, ale radši jsem to nechal prověřit," dodal pětadvacetiletý Čech, jehož ovšem tento moment nepoložil a celý set dokázal otočit.

V kvalifikaci uspěl i Filip Michl (na snímku), který překvapivě udolal Ukrajince Vitalije Ščerbu 3:6, 6:0, 10:2. Dvaadvacetiletý Ščerba byl přitom už v roce 2016 na 1155. místě na světě a byl v zápase favoritem. "Hráli jsme oba hodně do bekhendu, což byl náš silnější úder. Zlomový moment byl pro mě úvod druhého setu, kdy se mi podařilo soupeře brejknout," uvedl Michl, který byl na kurtu podporován svou babičkou v hledišti. V supertiebreaku se hrály hodně dlouhé výměny, ale Michl v něm dominoval. "Dokázal jsem si pro vítězný míček dojít, a to rozhodlo." Pro Michla jde teprve o první turnaj kategorie ITF v letošní sezóně. "Už jsem se na nějaké turnaje hlásil, ale i vzhledem ke změnám v žebříčku jsem se nikdy nedostal do kvalifikace v Čechách, ani zahraničí. Podobnou hloupost už snad neudělám, abych hrál dva turnaje souběžně," usmál se na závěr hráč, kterého nyní čeká s největší pravděpodobností ve finále kvalifikace nasazená jednička Polák Wojciech Marek. 


204 centimetrů vysoký Daniel Pátý udolal o hlavu a půl menšího Itala Pietra Schiavettiho. Skvěle podával a zvládl i těžší chvilku v samotném závěru utkání, kdy podával na vítězství v zápase a musel odvracet dva brejkboly. Pomohl si ovšem bodem přímo z podání a poté dvěma esy v řadě. Ve finále kvalifikace ho čeká osmnáctiletý Rakušan Filip Misolic.

S přehledem postoupil do finále kvalifikace Dominik Reček, který v kvapíkovém rytmu vyřadil Štěpána Rinka 6:0, 6:0. Ani game neuhrál ani Matyáš Černý proti jedničce kvalifikace, Polákovi Wojciechu Markovi.

Jiří Barnát byl proti Štěpánu Pecákovi, který se na dvorce vrací po prodělané mononukleóze, favoritem. V prvním i druhém setu byl ovšem blízko porážky. V úvodním setu musel otáčet stav 1:4, ve druhém setu zase při svém servisu čelil setbolu. Pecák šel po druhém servisu soupeře hop a nebo trop. "Chtěl jsem zahrát vítězný return bekhendem po lajně, ale nevyšlo to. Jirka je lepší v delších výměnách, tak jsem to chtěl rychle ukončit," povzdechl si Pecák, který se chystá i na další české turnaje kategorie futures. Supertiebreak začal Pecák dvojchybou a od začátku v něm dominoval Barnát. "Bylo to vyrovnaný zápas, ale v důležitých momentech jsem dokázal získávat body. Se Štěpánem se dobře známe a věděl jsem, že to nebude snadné utkání," řekl po zápase osmnáctiletý Jiří Barnát, který se již třikrát dokázal kvalifikovat na futuru do hlavní souteže. Teď ho ve finále kvalifikace čeká vítěz zápas Petr Michnev - Antonín Bolardt.  

Druhý turnaj mezi muži odehrál letos sedmnáctiletý Vítek Horák a podruhé se dostal do finále kvalifikace. Němce Noaha Thurnera udolal 6:4, 6:4, ale zápas to byl složitější, než napovídá výsledek. V prvním setu se Horákovi podařil časný brejk, ale ve druhé sadě prohrával 2:4 a Thurner vedl při svém servisu 40:15. "Tam jsem ustřelil dva returny v řadě po druhém servisu, soupeře jsem brejkl a dostal se zpět dohry. Už jsem ale skoro přemýšlel o supertiebreaku." Svého soupeře přitom před rokem smázl na juniorském turnaji v Praze v prvním kole 6:1, 6:1. Horák nakonec ten turnaj vyhrál. "Tehdy jsem měl dobrou formu, pak to šlo ale dost dolů. Snad se teď zase drápu směrem nahoru," usmál se mladík, kterého čeká ve finále kvalifikace Dominik Reček. "S Dominikem spolu občas trénujeme a vím, že má velmi dobrou formu," uvedl Horák. 

Závěrečné kolo kvalifikace nemine ani Petra Michneva. Účastník kvalifikačních bojů o Wimbledon a US Open 2017 ve druhém zápase porazil Antonína Bolardta dvakrát 6:5. Pro Michneva se přitom jednalo o nepříjemného soupeře. "Bylo to velmi těžké utkání. Tonda byl jeden z nejtěžších losů, které jsem mohl dostat," nechal se po zápase slyšet třicetletý hráč.

2. kolo kvalifikace
FILIP MICHL (-) – Vitalij Ščerba (UKR, -) 3:6, 6:0, 10:2
Frane Nincevič (CRO, 1537.) – ROBERT RUMLER (-) 3:6, 4:6
Dominique Graf (GER, -) – Filip Misolic (AUT, 1692.) 4:6, 1:6
Michael Gloeckler (AUT, 1478.) – Alexander Mannapov (GER, -) 6:4, 6:4
DOMINIK REČEK (1537.) – ŠTĚPÁN RINKO (-) 6:0,6:0
Wojciech Marek (POL, 1243.) – MATYÁŠ ČERNÝ (-) 6:0, 6:0
Horst Rieder (ITA, -) – Domagoj Biljesko (CRO, 1580.) 4:6, 0:4, Rieder vzdal
DANIEL PÁTÝ (1468.) – Pietro Schiavetti (ITA, -) 7:5, 6:3
VÍTEK HORÁK (-) – Noah Thurner (GER, 1780.) 6:4, 6:4
ŠTĚPÁN PECÁK (-) – JIŘÍ BARNÁT (1780.) 4:6, 6:7(3)
Leon Höveler (GER, -) – Buvaysar Gadamauri (BEL, 1573.) 4:6, 4:6
PETR MICHNEV (1562.) – ANTONÍN BOLARDT (-) 6:4, 6:4