Když legenda radí legendě. Jak Nadal pomohl Federerovi k výhře

- Radek Štohl

Takový obrázek se často nenaskytne. Při tradičních turnajích jsou rivalové, kteří se mimo jiné snaží o co největší zisk grandslamových trofejí. Během Laver Cupu je ale všechno jinak. Rivalita jde stranou. Na světlo se dostávají rady, kterými Rafael Nadal dopomohl k vítězství Rogera Federera nad Nickem Kyrgiosem.

Během většiny zápasu ho nebylo vidět. Rafael Nadal se pohyboval mimo dosah kamer, případně v klidu posedával. A to i po neúspěchu Rogera Federera v úvodním setu. Ve chvíli, kdy bylo potřeba, se ovšem španělský tenista ukázal jako rádce a správný parťák.

Federer za stavu 6:7, 4:5 usedal na lavičku, přičemž v té době se za ním vydal právě Nadal. Ten mu radil, aby při výměnách do pěti úderů byl spíše pasivnějším hráčem a počkal si na svoji příležitost. „Vím, že je to obtížné, jelikož své údery trefuje velmi dobře," prohlásil směrem ke Švýcarovi. Ten přitom s jeho návrhem souhlasil. „Možná bych měl být trpělivý a poté to na něj zkusit," přitakal účastník druhé sobotní dvouhry.

I zásluhou Nadala se Federer v koncovce uklidnil a rychle srovnal na 5:5. Vzápětí se mu vydařil druhý brejk v zápase, po kterém bez problémů uzavřel sadu při vlastním podání. Švýcar nepolevil ani v super tiebreaku, díky čemuž se Evropa dostala do vedení 5:3.

Teď se již jen čeká, zda Fedal po dvou letech znovu nastoupí do společné čtyřhry. Poslední šance bude k vidění během rozhodujícího nedělního dne.