Fed Cup a Davis Cup: České juniory čeká finálový týden

- Radek Štohl

Závěr měsíce bude upřený na juniory. Od následujícího úterý do neděle se tenisté a tenistky do 16 let utkají o trofeje z juniorského Fed Cupu a Davis Cupu, přičemž v obou soutěžích bude mít zastoupení také Česká republika. O tituly se zabojuje v americkém Orlandu.

Finálovému týdnu předcházela dvě kola nevyzpytatelných kvalifikací. A Češi byli u toho.

Fed Cup
U dívek se první část uskutečnila od 31. července do 2. srpna v Rakovníku, mladé Češky porazily výběry Maďarska a Bosny a Hercegoviny shodně 3:0, v závěrečném duelu si poradily s Běloruskem 2:1 na zápasy.

Finále kvalifikace se následně odehrálo v rozmezí 5. – 7. srpna v Budapešti. České hráčky nejprve vyzrály na Chorvatky 3:0, posléze zvládly utkání proti Německu 2:1. Ačkolv během závěrečného utkání prohrály s Ruskami 0:3 na zápasy, tak i přesto postoupily na závěrečný turnaj do amerického Orlanda. V obou kvalifikacích hrálo trio Linda Nosková, Darja Viďmanová a Barbora Paličová.

Davis Cup
Mezi chlapci se o postup postarali Adam Jurajda, Daniel Siniakov a Matthew William Donald. České trio v italské předkvalifikaci porazilo výběry Belgie (2:1 na zápasy), Slovinska (3:0) a Ukrajiny (2:1), zásluhou čehož se vydalo do francouzského Le Touquet. 

Zde na úvod prohráli se Srbskem 1:2 na zápasy, finálovou účast si ale čeští hráči zasloužili výhrou nad Bulharskem 3:0. O páté místo se utkali s Ukrajinou, kterou porazili 2:1.

Jak ve Fed Cupu, tak v Davis Cupu se o trofeje bude ucházet po šestnácti výběrů, celkově má své zastoupení šestadvacet zemí. U dívek se mezi favoritky řadí obhájkyně titulu z USA, jejich velkými soupeřkami by měly být Rusky. Mezi chlapci se očekává tažení vítěze juniorského Wimbledonu Šintara Močizukiha, Martin Damm a Tobby Kodat potáhnou tým USA.

V minulosti se ze zlatých medailí radovali Goran Ivaniševič (1986), Gustavo Kuerten (1992) nebo Roger Federer (1996). U dívek uspěla Jennifer Capriatiová (1989) či Lindsay Davenportová (1991). Češky se z titulu naposledy radovaly před čtyřmi lety, ve finále porazily USA 2:1 na zápasy.