Desetiměsíční čekání na výhru je u konce! První překvapení Laver Cupu zařídil Sock

- Jan Vojkůvka

Americký tenista Jack Sock v uplynulých dvou letech prožívá ve dvouhře hrůzné období. Ve čtyřhře sice patří k nejlepším na světě, ale ve 26 letech má stále ještě trochu odlišné ambice. Poté, co v této sezoně nevyhrál doposud ani jeden zápas ve dvouhře, šokoval při Laver Cupu vítězstvím nad favorizovanou světovou jedenáctkou Fabiem Fogninim 6:1, 7:6(3).

Poslední zápas ve dvouhře vyhrál Jack Sock na začátku listopadu na Masters v Paříži. Od té doby strádal. Strádal vlastně i minulý rok, prakticky od své účasti na Turnaji mistrů 2017 nedokázal ve dvouhře nic uhrát.

Naskočil k celkem 41 zápasům v singlu a vyhrál jich jen 10. Ve čtyřhře sice loni dokázal získat grandslamové tituly ve Wimbledonu a na US Open, vyhrál Turnaj mistrů a připsal si ještě tři další trofeje, ale jako bývalá singlová osmička toužil i po návratu mezi přední hráče ve dvouhře.

Letos ovšem jeho sezonu narušilo zranění a operace. Prohrál všech sedm singlových utkání a propadl se až do třetí stovky světa. O to větší senzací bylo, když při Laver Cupu v pátek pokořil světovou jedenáctku Fabia Fogniniho.

Byť šel italský bouřlivák do zápasu jako favorit, zcela mu utekl začátek zápasu a od stavu 1:1 jen prohrával. Přitom měl šance, vv páté hře čtyři brejkboly, v sedmé další dva. Jenže prorazit Sockovi podání se mu nedařilo.

Po ztraceném úvodním setu sice Ital zlepšil svůj výkon na servisu, ale na returnu se už k dalšímu brejkbolu nedostal. Sock, povzbuzován lavičkou týmu Světa, prokázal dokonale mentalitu hráčů ze Spojených států, kteří se právě v týmových soutěžích dokáží neskutečně vyburcovat.

Druhý set nakonec dospěl do tiebreaku. V průběhu sady měl Sock jeden brejkbol, který nevyužil, ale mrzet ho to nemuselo. Zmíněný tiebreak totiž vyhrál 7:3 a ukončil nekonečně dlouhé čekání na singlovou výhru. Po sedmi prohrách v této sezoně konečně zvítězil.

A připsal týmu Světa nečekaný bod, po kterém je stav Laver Cupu 1:1.