Murray je pátým hráčem historie, který si tenisem vydělal přes 50 milionů dolarů. Jak si vedou Češi?

- Filip Lefenda

Devětadvacetiletý Brit Andy Murray, v současnosti hráč číslo dvě světového žebříčku a nedávný vítěz olympijských her, překonal během závěrečného grandslamu sezóny jeden z dalších významných milníků. Po přerozdělení peněz z turnajových dotací se rodák z Glasgow stane pátým tenistou v historii, který si tenisem vydělal více jak 50 milionů amerických dolarů.

Pokoření této mety si vítěz čtyř letošních titulů z okruhu ATP zajistil již triumfem ve druhém kole proti Španělu Marcelu Granollersovi. To, že hranici padesáti vydělaných milionů na US Open překročí, tak bylo téměř jisté. Jen pro úplnost – před turnajem činila výše zisků v singlech společně s debly 49 880 567 amerických dolarů.

A kdo že jsou oni čtyři další „boháči“? Prim drží fenomenální Novak Djokovič. Srbská světová jednička dokonce před nedávnem překonala hranici 100 milionů dolarů, což se Djokovičovi s jeho 102,8 miliony povedlo jako vůbec prvnímu hráči v historii. Pokud se dá zdravotně dohromady, bude tuto hranici jistě chtít atakovat také Švýcar Roger Federer, jenž do své pokladnice dosud „naházel“ 98,8 milionů dolarů. Vzhledem k věkovému rozdílu se však nedá očekávat, že by pětatřicetiletý majitel sedmnácti grandslamových titulů svého o šest let mladšího kolegu mohl předstihnout.

Pomyslný bronzový stupínek patří při pohledu na „výplatní pásky“ mezi muži Rafaelu Nadalovi (78,3 mil.). Také v případě třicetiletého Španěla se však hovoří o tom, že má nejspíše svá nejlepší léta již za sebou. Nadal se v posledních letech potýká se zdravotními patáliemi a na doby, kdy byl světovou jedničkou, již může pouze s nostalgií vzpomínat.

Mezi Nadalem a Federerem je však ještě vklíněná nejbohatší žena, a sice Serena Williamsová. Populární Američanka, jejíž post světové jedničky byl dlouhou dobu neotřesitelný, musí letos hájit vedoucí postavení před dotírající Němkou Kerberovou. Co se však vyhraných dolarů týče, zde se se svými 80,9 miliony Serena o svůj primát bát nemusí.

A jak jsou na tom nejlepší aktivně hrající Češi? Tomáš Berdych je ve srovnání s Murraym takřka na polovině (25,8 mil.), Petra Kvitová zatím tenisem vydělala o 4,1 milionů dolarů méně než rodák z Valašského Meziříčí.