Laver Cup: Po pátku vede Evropa! Federer se Zverevem odvrátili patnáct brejkbolů

- Filip Lefenda, Jan Vojkůvka

V ženevské hale Palexpo odstartoval třetí ročník Laver Cupu, v rámci kterého tým Evropy hájí svou neporazitelnost. Ačkoliv hned v první várce zápasů došlo k obrovskému překvapení, když Jack Sock porazil Fabia Fogniniho a ukončil desetiměsíční čekání na singlové vítězství, tak výběr Evropy po úvodním dni vede 3:1. O body se ve dvouhře postarali Dominic Thiem a Stefanos Tsitsipas, ve čtyřhře uspěli Roger Federer s Alexanderem Zverevem.

Čtyřhru opanovali Evropané
Roger Federer s Alexanderem Zverevem zajistili Evropě třetí bod z letošního Laver Cupu. Evropská dvojice v závěrečné čtyřhře prvního dne třetího ročníku soutěže porazila debl Denis Shapovalov, Jack Sock 6:3, 7:5. A to i přes skutečnost, že Shapovalov se Sockem ve druhém setu měli třináct brejkbolů, včetně šesti setbolů za stavu 5:4 na returnu. Celkově jich nevyužili patnáct ze šestnácti. 

Tsitsipas další překvapení nepřipustil
Večerní program Laver Cupu v Ženevě odstartoval souboj mezi Řekem Stefanosem Tsitsipasem (7.) a Američanem Taylorem Fritzem (30.). Zápas to byl z obou stran jako na houpačce a šťastnějším byl na jeho konci evropský tenista, který vyhrál 6:2, 1:6, 10:7.

V supertiebreaku přitom vedl už 5:2, poté ale s Fritzem prohrál čtyři míčky v řadě. Koncovka patřila nakonec favoritovi. Evropa se po jeho vítězství dostala do vedení 2:1 před závěrečným pátečním duelem.

První překvapení Laver Cupu! Fognini padl se Sockem
Ve druhé dvouhře v Ženevě plnil roli favorita italský bouřlivák Fabio Fognini (11.), jenže proti americkému tenistovi Jacku Sockovi (210.) selhal. Byť Američan většinu sezony kvůli operaci vynechal a letos ještě nevyhrál singlový zápas, tak Fogniniho porazil 6:1, 7:6(3) a srovnal duel Evropy a Světa na 1:1.

Sock přitom na výhru čekal dlouhých 10 měsíců, naposledy totiž ve dvouhře vyhrál na začátku listopadu minulého roku. V této sezoně, kterou mu narušila i operace, doposud prohrál všech sedm utkání v singlu. Až při Laver Cupu dokázal svou smůlu elitní deblista prolomit a bývalá singlová osmička prolomit.

Thiem udolal Shapovalova v supertiebreaku
Úvodní zápas letošního Laver Cupu, který se hraje ve švýcarské Ženevě, proti sobě postavil Rakušana Dominica Thiema (5.) a Kanaďana Denise Shapovalova (33.). Tým Evropy se v utkání zásluhou Thiema ujal vedení 1:0, když se světové pětce podařilo v dramatickém supertiebreaku odvrátit tři mečboly a zvítězit 6:4, 5:7, 13:11.

Shapovalov si v rozhodujícím supertiebreaku dokázal vypracovat vedení 9:7 a dva mečboly, jenže je nevyužil, stejně jako další mečbol za stavu 11:10. Thiem se v koncovce zvládl zmobilizovat a soupeře přehrát. A z výhry měl neskutečnou radost.

Evropa – Svět 3:1*
Dominic Thiem (AUT, 5.) – Denis Shapovalov (CAN, 33.) 6:4, 5:7, 13:11
Fabio Fognini (ITA, 11.) – Jack Sock (USA, 210.) 1:6, 6:7(3)
Stefanos Tsitsipas (GRE, 7.) – Taylor Fritz (USA, 30.) 6:2, 1:6, 10:7
Federer (SUI), A. Zverev (GER) – Shapovalov (CAN), Sock (USA) 6:3, 7:5