Takhle dohrávají zápas šampioni, vysekl poklonu Navrátil. Se čtveřicí mladíků už počítá

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ ZE ZENICE: Zdá se to být začátek nové éry. Nehrající kapitán českého daviscupového týmu Jaroslav Navrátil vsadil v duelu euro-africké zóny proti Bosně a Hercegovině na mládí, jež se mu prostřednictvím Jonáše Forejtka bohatě odvděčilo. Zkušený lídr si po vítězství oddechl a nyní chce v nastaveném trendu pokračovat.

Po nedělní porci zápasů v bosenské Zenici působil Jaroslav Navrátil velmi unaveně, zároveň ale u něj byla patrná úleva a radost. „Musím říct, že jsem zestárnul o hodně,“ přiznal v úvodu tiskové konference, jíž předcházela výhra Jonáše Forejtka nad Tomislavem Brkičem v poměru 6:1, 6:7(7) a 6:1.

Nehrající kapitán českých tenistů v duelu s domácí Bosnou a Hercegovinou uspěl s odvážnou sázkou na mladé vycházející hvězdy. Tým s věkovým průměrem devatenácti let dokráčel zásluhou dvou bodů Jonáše Forejtka a jednoho příspěvku Jiřího Veselého k vítězství 3:2.

Po sobotě vedení 2:0 na zápasy, nakonec pořádný nervák. Jak jste rozhodující utkání prožil?
Jonášovi jsme samozřejmě věřili všichni. Nikdo ale nevěděl, co to s ním v osmnácti letech může udělat. O to větším překvapením byl jeho nástup do zápasu. Soupeř vůbec nevěděl, čí je.

Jonáš vedl o set a brejk, zdálo se být téměř rozhodnuto. Pak ale bitva týmových dvojek nabrala na intenzitě.
Zaslechl jsem z lavičky soupeřů něco o tom, že Brkič musí hrát riskantně a vyvarovat se výměn. To taky dokázal, čímž začal dělat Jonášovi velké problémy. Jonáš hrál od ztráty výhody brejku ve druhém setu příliš krátce, zhoršil se na returnu a soupeř ho rychlou hrou tlačil do bekhendové strany. Nemohl proto pracovat forhendem, který umí. Zároveň na něj šla únava, jeho pohyb nebyl ideální.

Oba tenisté vydali hodně sil především v maratónském čtvrtém gemu třetího setu. Tato hra se natáhla na čtrnáct shod a přibližně dvacet minut.
Jonášovi se najednou přestal dařit return, což je jeho velká zbraň. Zkoušel se posunout dozadu i dopředu, zahrál také vyšší úder, ale soupeř šel na síť. Jsem rád, že ten gem získal. Soupeř už pak byl unavený a měl i nějaké zdravotní problémy.

Samotný konec duelu už byl od Jonáše téměř dokonalý.
V poslední hře dal tři esa. Takhle dohrávají zápas šampioni.

Díky vítězství nad Bosnou budete i příští rok bojovat v kvalifikaci o finále v Madridu. Před samotným duelem přitom tento stav věcí nebyl samozřejmostí.
Je nesmírně důležité, že můžeme už příští rok usilovat o Madrid a že se na dva roky někde nezakopeme. Přiznávám, že jsem byl kvůli tomu nervózní.

O koncepci týmu pro další utkání už máte jasno?
Uvidíme, jak se bude vyvíjet situace Lukáše Rosola nebo třeba Tomáše Berdycha. Nechci předbíhat. Nicméně tým, který byl tady v Zenici, bych chtěl zachovat. Tito čtyři mladí kluci (Forejtek, Lehečka, Svrčina, Macháč; pozn. red.) musí dostat další šanci. Jinak se neposuneme.