Další změny na grandslamech? Byla by to chyba, varuje Nadal

- Jan Vojkůvka

Pořádné pětisetové drama ve finále letošního US Open mezi Rafaelem Nadalem a Daniilem Medveděvem ukázalo, že zápasy na tři vítězné sady na grandslamy zkrátka patří. I tak ovšem mají spoustu svých kritiků, kteří by raději zápasy zkrátili. To se ale vůbec nelíbí Rafaelu Nadalovi.

„Vůbec by taková debata neměla existovat,“ upozornil vítěz letošního US Open a celkem 19 grandslamových turnajů. „Jen se podívejte z pohledu fanouška, co dělá tenis zajímavější. Myslím, že zápas s Medveděvem byl velmi atraktivní. Ano, byl dlouhý, ale taky jsme bojovali o grandslam.“

Nadalovi se vůbec nelíbí představa, že by na grandslamových turnajích mohly začít pravidla jako na klasických tenisových turnajích, kde se hraje jen na dva vítězné sety. Snaha prosadit změnu existuje, má i své příznivce, ale také spoustu odpůrců.

Mezi ně se řadí i Nadal, který si myslí, že největší turnaje roku, kterými grandslamy jsou, si zaslouží udržet alespoň nějaké tradice. „Jsem vždy první, když se jedná o testování nějakých novinek, ale na grandslamech je důležité udržet i nějaké tradice. Takové zápasy si pak lidé pamatují.“

„Když na konci roku mluvíte o tom, který zápas byl nejlepší, většinou to je ten nejdelší. Ten, který byl těsný a byl dramatický,“ pokračoval Nadal a odmítá byť jen připustit, že by mohlo dojít k nějakým změnám. „Zápasy na tři vítězné sety jsou pěknou součástí hry. Byla by chyba o to přijít,“ dodal.