Veselý si chválil dokonalé podání. Předloňské Nizozemsko ho ale drží nohama na zemi

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ ZE ZENICE: Očekávala se od něj výhra a on ji po hodině a 47 minutách přinesl. Jiří Veselý v duelu proti Tomislavu Brkičovi potvrdil své kvality a zvítězil bez ztráty podání 6:2 a 7:6(4). Po utkání si liboval nad svým výkonem, který okořenil hned patnácti esy.

4:0 na sety a 2:0 na zápasy. Čeští tenisté zahájili své tažení proti domácí Bosně a Hercegovině v Zenici ve velkém stylu a jsou krok od postupu do kvalifikace o finále Davis Cupu pro příští rok.

Sympatická vítězství Jonáše Forejtka a Jiřího Veselého však skýtají i nebezpečí nečekaného obratu soupeře. Český daviscupový tým má v živé paměti předloňskou baráž v Nizozemsku, kde výběr kapitána Jaroslava Navrátila taktéž vedl 2:0, ale nakonec ochutnal obzvlášť hořkou porážku.

„Že vedeme 2:0, je příjemná zpráva. Možná jsme ani sami nečekali, že to takhle po prvním dnu bude vypadat. Mám ale zkušenost z Holandska, kde jsme to nedotáhli. Je potřeba zůstat nohama na zemi, zodpovědně přistoupit k velice náročné čtyřhře a co nejdřív to dohrát,“ sdělil šestadvacetiletý Veselý, jenž byl po svém vítězství nad Tomislavem Brkičem ve velmi dobré náladě.

Jaká byla vaše daviscupová sobota?
Den byl dlouhý, jelikož se začínalo až ve tři. Táhlo se to, hrál jsem až druhý zápas. Jsem rád, jak jsem to zvládl. Jonáš tomu přispěl obrovským dílem. Pro mě to pak bylo snazší. Odehrál jsem možná jedno z nejlepších utkání v Davis Cupu. Podání bylo extrémně dobré. Jsem spokojen.

Mluvil jste s Jonášem před jeho premiérou v Davis Cupu?
Ptal jsem se ho na snídani a říkal mi, že se cítí v pohodě. Klobouk dolů, jak to zvládl. Při své premiéře zahrál neuvěřitelně. Je vidět, že mladá generace si s ničím neláme hlavu. Pro český tenis je to nesmírně pozitivní zpráva. 

Kapitán Jaroslav Navrátil s vámi počítá do nedělní čtyřhry. Jste na ni po zdravotní stránce připraven?
Fyzicky jsem na tom dobře, v posledních týdnech jsem neměl žádné problémy. Navíc se hraje jen na dva vítězné sety. Už teď proto můžu říct, že jsem připraven.

S velkou pravděpodobností nastoupíte vy a Jiří Lehečka. Do jaké míry jste se stihli na challengerech v Prostějově a Liberci sehrát?
Máme za sebou dobré výsledky. V Prostějově jsme byli až ve finále, v Liberci Jirka ze zdravotních důvodů po prvním zápase odstoupil (bilance páru Lehečka, Veselý tak čítá čtyři vítězství a jednu porážku; pozn. red.). Víme, co kdo hraje, což je plus. S ostatními kluky z týmu jsem žádnou čtyřhru nehrál.

Jak se s Jirkou na kurtu doplňujete?
U mě je to hodně o podání, na síti jsem aktivní. Jirka má takový „Berďa styl“ (Veselý má na mysli Tomáše Berdycha; pozn. red.). Bude to mazat zleva zprava a bude je držet pod tlakem. Také výborně podává, takže v tomhle směru jsme velice nepříjemným párem. Soupeři jsou ale velice kvalitní, takže to nebude vůbec lehké.