Premiant Forejtek si premiéru nemohl vynachválit. Komornější atmosféra mu seděla

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ ZE ZENICE: Vítězné tažení Jonáše Forejtka pokračuje. Osmnáctiletý český tenista po mužském turnaji ve Vogau, Pardubické juniorce a juniorské dvouhře na US Open zaznamenal další triumf. V bosenské Zenici při svém debutu v Davis Cupu přemohl Mirzu Bašiče.

Klání Davis Cupu v bosenské Zenici začalo pro české tenisty velkolepě. Debutant Jonáš Forejtek skolil sebevědomým výkonem domácí jedničku Mirzu Bašiče 7:5, 6:4 a poslal Českou republiku do vedení 1:0.

Po pomalejších začátcích obou setů – v prvním prohrával osmnáctiletý Čech 0:2, ve druhém dokonce 0:3 – vždy zabral a mohl si vychutnávat nádherný pocit daviscupové výhry.

„Nezačal jsem úplně nejlíp, byl jsem nervózní. Na konci už jsem ale hrál hodně slušně. První Davis Cup, první utkání a hned první vítězství. Jsem za to hrozně rád. Pomůže to mému sebevědomí na kurtu,“ hodnotil pro česká média Forejtek.

Výkon vítěze juniorského US Open vyzdvihl i jeho soupeř Bašič. „Předvedl solidní, konzistentní výkon. Na svůj věk hraje velmi dobře, hodně toho dokáže vrátit. Zaslouží si respekt,“ chválil osmadvacetiletý Bašič.

Na nevýrazném výkonu Bosňana mohla mít podíl i poněkud nedůstojná atmosféra. Na utkání si našlo cestu jen několik stovek fanoušků. Slyšet navíc byli především ti čeští, jichž do Zenice zavítalo asi padesát.

„Bylo to příjemné. Jsem rád, že tady nebyla plná aréna místních, jak se očekávalo,“ chválil si Forejtek, který si všiml i specifika dospělé týmové soutěže.

„Je to úplně jiné. Soupeři líp podávají, možná hrají o trochu rychleji. Bašič ale nebyl solidní. Sice už patřil do stovky, ale jeho současný level odpovídá jeho žebříčku,“ komentoval výkon 220. tenisty světa český mladík, jehož slibně se rozvíjející kariéra má na kontě další cenný úspěch.