DC: Češi vedou 2:0! Veselý navázal na vítězství Forejtka

- Jan Havlovic

Český daviscupový tým vede po úvodních dvouhrách nad Bosnou a Hercegovinou 2:0! Úvodní bod vybojoval pro české barvy osmnáctiletý Jonáš Forejtek, který při premiéře v Davis Cupu porazil ve dvou setech bosenskou jedničku Mirzu Bašiče. V Zenici uspěl také Jiří Veselý, ten potvrdil v duelu s Tomislavem Brkičem roli favorita a přinesl do české šatny druhý bod.

Veselý přidal druhý bod
Jiří Veselý zajistil českému daviscupovému týmu po úvodních dvouhrách vedení 2:0! Týmová jednička potvrdila v duelu s Tomislavem Brkičem roli favorita, když zvítězila za necelé dvě hodiny po setech 6:2 a 7:6(4).

Šestadvacetiletý Veselý měl do utkání skvělý vstup především na returnu, když hned dvakrát sebral Brkičovi servis. Česká jednička vše podtrhla kvalitní hrou na servisu a za 43 minut získala první set v poměru 6:2. 

Druhá sada v Arena Zenica nabídla o poznání vyrovnanější podívanou. Brkič přežil kritické okamžiky v pátém gemu, ve kterém čelil třem brejkbolům, ale z těžké situace se dostal. Oba aktéři druhého singlového zápasu sobotního programu následně kralovali na servisu, a tak musel rozhodnout o osudu druhého setu spravedlivě až tiebreak. 

V něm měl pevnější nervy český tenista, který využil nevynucených chyb soupeře a zvládl důležitý tiebreak v poměru 7:4. Jiří Veselý si tak připsal devátou singlovou výhru v daviscupové kariéře a zajistil pro české barvy důležitý druhý bod. 

Forejtek porazil při premiéře v Davis Cupu bosenskou jedničku
Jonáš Forejtek zažil v Zenici parádní premiéru v českém daviscupovém týmu! Osmnáctiletý český mladík porazil v úvodním duelu víkendového střetnutí domácí jedničku Mirzu Bašiče ve dvou setech 7:5 a 6:4.

Čerstvý vítěz juniorky z US Open nevstoupil do zápasu ideálně, když ve druhém gemu přišel o podání. Forejtek však přispěchal s bleskovým rebrejkem a dokázal srovnat stav. Vyrovnaný první set rozhodl klíčový jedenáctý gem, ve kterém dokázal český tenista podruhé v zápase prolomit servis Bašiče. 

Forejtek ale zdaleka neměl vyhráno, neboť při vlastním podání musel odvracet hned čtyři brejkboly bosenského soupeře. Kritickou situaci ale zvládl na výbornou a po proměněném setbolu vyhrál první set v poměru 7:5.

Ani začátek druhého setu nevyšel Forejtkovi ideálně, když prohrával již 1:4. Poté si však nadějný hráč pomohl výrazně servisem a ziskem pěti gemů v řadě předvedl parádní obrat! 

„Je to úplně skvělý. Jsem hrozně rád, že se mi to povedlo. Měl jsem horší vstupy do setů, ale zvládl jsem to,“ popisoval Forejtek bezprostřední pocity přímo na kurtu v Zenici.

Bosna a Hercegovina – Česká republika 0:2*

Sobota 14.9.
Mirza Bašič – JONÁŠ FOREJTEK 5:7, 4:6
Tomislav Brkič – JIŘÍ VESELÝ 2:6, 6:7(4)

Neděle 14.9.
Bašič, Brkič – LEHEČKA, MACHÁČ
Mirza Bašič – JIŘÍ VESELÝ
Tomislav Brkič – JONÁŠ FOREJTEK