WTA

Plíšková si zahraje v Číně o titul! V semifinále nedala šanci Tomljanovicové

- Jan Havlovic

Karolína Plíšková postupuje při premiérové účasti na turnaji v čínském Čeng-čou do finále! Česká tenisová jednička předvedla v sobotním semifinálovém zápase jeden z nejlepších výkonů na poslední dobu, když si za 69 minut hry poradila s Australankou Aljou Tomljanovicovou po setech 6:3, 6:2. Plíšková si zahraje v této sezoně již šesté finále a v neděli bude útočit na čtvrtý letošní turnajový vavřín. Její finálovou soupeřkou bude Chorvatka Petra Martičová.

Na Karolínu Plíškovou čekal v posledních dnech náročný program. Nejprve musela zvládnout během pátečního dne dohrávku osmifinále proti Slovince Hercogové a následný třísetový čtvrtfinálový souboj s Američankou Keninovou. V sobotu poté nastoupila k semifinále proti Australance Tomljanovicové.

Světová dvojka v tomto česko-australském souboji již třikrát uspěla a dlouhodobě kladnou bilanci proti Tomljanovicové potvrdila i v čínském Čeng-čou.

Plíšková sebrala hned v úvodním gemu soupeřce servis a vykročila do zápasu ideálně. Česká tenistka měla další dvě brejkbolové možnosti v pátém gemu, ale Tomljanovicová další nebezpečí zažehnala.

Úvodní set tak druhá nejlepší hráčka světa dokázala ukončit až v devátém gemu, a to při podání aktuálně 46. hráčky světového žebříčku. Plíšková pokračovala ve výborném výkonu i ve druhém setu, když se brzkým brejkem dostala znovu do náskoku.

První a poslední zádrhel sedmadvacetileté Češky na cestě do finále přišel za stavu 6:3, 5:2, kdy musela favoritka duelu odvracet brejkbol. Plíšková již další zaváhání nepřipustila a čistou hrou při servisu Tomljanovicové utkání ukončila.

Plíškovou nezastavil ani náročný program a po vítězství 6:3, 6:2 si zahraje popáté v této sezoně ve finále. „Po pátečních dvou duelech jsem byla unavená, ale dnes jsem se cítila dobře. Soupeřka dnes hrála velmi dobré utkání, ačkoliv tomu skóre příliš neodpovídá,“ ocenila Češka kvality australské soupeřky.

„Jsem tady poprvé a hned si zahraji o titul! To je skvělé,“ radovala se Plíšková při pozápasovém rozhovoru přímo na centrálním dvorci v Čeng-čou.

Česká jednička bude v sobotu bojovat o čtvrtý letošní titul. Její soupeřkou bude Chorvatka Petra Martičová, která Plíškovou vyřadila na letošním French Open ve třetím kole.