Reklama na tenis! Nadal v pěti setech nestačil na Pouilleho

- redakce

Měla to být jednoznačná záležitost devítinásobného vítěze Roland Garros, ale francouzský mladík, který je pětadvacátý na světě předvedl zřejmě životní výkon. O kom je řeč? Rafael Nadal a Lucas Pouille, oba hlavní aktéři osmifinálového dramatu US Open.

Autoři snad nejhezčího zápasu letošního US Open. V osmifinále sehráli parádní pětisetovou bitvu, ve které často rozhodovalo, jestli člověku padne, nebo nepadne první servis. Francouz vlétl na soupeře jako ďas a první set získal 6:1. Bylo jasné, že takovou úroveň hry nemůže dlouho udržet. Přímé body a esa? To byly dva faktory, které jsme viděli v tomto duelu zcela zřídka. Každopádně, Nadal získal druhou sadu bez problémů 6:2, ale jeho sok jej brejkl hned na úvod třetího setu. Dostal se tím zase do hry. Zase si začal věřit. Ve třetím dějství svůj servis nepustil.

Pět setů. Jinudy cesta k vítězství favorita střetnutí nevedla. Nadal se výrazně zlepšil, co se týče forhendu. Hrál parádně na bigpointy, hlavně zvládl gem, ve kterém udělal dvě dvojchyby v řadě. Víceméně na jeho hru nemělo velký vliv, jestli se hraje po prvním, nebo druhém podání. Nerozsypal se, ačkoliv za stavu 4:2 ze svého pohledu přišel brejk při jeho podání. Kontroval totiž rebrejkem a posléze zajistil rozhodující sadu. Do té vstoupil hodně suverénně. Nechyboval, vládnul na kurtu, asi hrál svůj nejlepší tenis v zápase, ale úplně zbytečně pustil soupeře do boje. Od stavu 4:4 už žádný brejk nepřišel, a tak rozhodla zkrácená hra.

Asi je škoda, že v New Yorku se hraje za stavu 6:6 v páté sadě tiebreak. Nadal udělal zřejmě klíčovou chybu za stavu 6:6, před tím přežil tři mečboly, ale následně Pouille zapsal vítězný forhend a zajistil si postup do čtvrtfinále, kde se utká s Gaelem Monfilsem.

"Jsem silnější než kdy dřív. Hrál jsem nyní tři pětisetové zápasy v řadě, takže mám již více zkušeností. Hrál jsem dnes velmi dobře. Jsem silnější po psychické i fyzické stránce, což mi dodává vždy před zápasem hodně důvěry. Věděl jsem, že pokud budu chtít Rafu porazit, nebude to ve třech setech. Byl jsem na to na 100% připravený," uvedl francouzský tenista na pozápasové tiskové konferenci. 

Rafael Nadal se sice s US Open loučí již v osmifinále, avšak za svůj výkon v zápase s Pouillem se vůbec nemusí stydět. „Myslím, že jsem odehrál velmi dobrý zápas. Bojoval jsem, byly zde momenty, ve kterých jsem mohl zahrát lépe, ale bojoval jsem do posledního míčku. Byl to velmi vyrovnaný zápas, který rozhodovaly maličkosti. Gratuluji svému soupeři k vítězství," řekl španělský tenista na tiskové konferenci přítomným novinářům.