Los DC: V Bosně začne rozjetý Forejtek! Veselý narazí na hrajícího kapitána

- Jan Havlovic

V bosenské Zenici proběhl v pátek krátce po poledni slavnostní los před střetnutím domácí reprezentace s Českou republikou. Kapitán Jaroslav Navrátil vyšle do víkendové bitvy z pozice jedničky Jiřího Veselého, kterému bude sekundovat osmnáctiletý Jonáš Forejtek. Čerstvý vítěz juniorky z US Open dostal od kapitána přednost před o rok mladším Jiřím Lehečkou.

O české jedničce pro duel v Bosně a Hercegovině bylo předem rozhodnuto. Otazník visel nad týmovou dvojkou, která bude sekundovat zkušenému Jiřímu Veselému. Kapitán Jaroslav Navrátil se rozhodoval mezi dvojicí Jonáš Forejtek – Jiří Lehečka. Nakonec ukázal na Forejtka, čerstvého vítěze juniorky z US Open, který si odbyde v národním dresu velkou premiéru.

Víkendové střetnutí rozehraje z českého pohledu právě Forejtek, který vyzve v úvodním sobotním zápase domácí jedničku Mirzu Bašiče, který v minulosti nakoukl i do elitní stovky světového žebříčku. Osmadvacetiletý Bosňan bude proti o deset let mladšímu Forejtkovi favoritem, ale i český mladík nebude bez šance. 

Forejtek se začíná mezi dospělými slušně adaptovat. Před měsícem si podmanil pětadvacítku v rakouském Vogau, kde získal premiérový singlový titul na okruhu ITF. Talentovaný mladík potvrdil kvalitní formu vítězstvím mezi juniory na US Open a dobré výsledky by rád potvrdil i v Zenici. 

Poté se v rámci sobotního programu dostane na kurt Jiří Veselý, který narazí z pozice české jedničky na domácího hrajícího kapitána Tomislava Brkiče. Oba tenisté se střetnou již podruhé – před šesti lety na challengeru v Sarajevu zvítězil bosenský tenista v třísetové bitvě. Nyní ale bude mírným favoritem český tenista.  

Sobota 14.9.
Mirza Bašič – JONÁŠ FOREJTEK
Tomislav Brkič – JIŘÍ VESELÝ

Neděle 14.9.
Bašič, Brkič – LEHEČKA, MACHÁČ
Mirza Bašič – JIŘÍ VESELÝ
Tomislav Brkič – JONÁŠ FOREJTEK