Strach z prostředí není na místě, nebojí se Lehečka. Jak hodnotí juniorskou kariéru?

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ ZE ZENICE: Český daviscupový tým pro klání v bosenské Zenici je kompletní. V úterý odpoledne dorazili z New Yorku do dějiště zápasu Jonáš Forejtek a Jiří Lehečka. Druhý zmíněný chce navázat na svou úspěšnou ostravskou premiéru v Davis Cupu. Také by rád naplno rozjel kariéru mezi dospělými, neboť US Open bylo jeho posledním juniorským turnajem.

Do povědomí české tenisové veřejnosti se Jiří Lehečka zapsal srdnatým bojem s favorizovaným Robinem Haasem v únorové daviscupové baráži proti Nizozemsku. Zkušenému soupeři tehdy vzal set.

Díky tomu má jako jediný ze čtveřice mladíků v českém týmu – kromě Lehečky a zkušeného Jiřího Veselého jsou v nominaci ještě Jonáš Forejtek, Tomáš Macháč a Dalibor Svrčina – zkušenosti s Davis Cupem.

Z newyorského US Open, kde v juniorské soutěži zaznamenal čtvrtfinále ve dvouhře i ve čtyřhře, proto přiletěl sedmnáctiletý Čech jako horký kandidát na týmovou dvojku.

Lehečka do Bosny dorazil právě v době, kdy končí svou juniorskou kariéru. „Byla to součást dlouhodobé kariéry. Jsem rád, že jsem mohl nakouknout do juniorské světové desítky. Také je dobré se podívat, jak to vypadá na grandslamech,“ ohlédl se za jednou životní kapitolou vítěz letošní juniorské čtyřhry na Wimbledonu, jenž se od této chvíle bude věnovat pouze kláním mezi dospělými.

Jirko, jaké bylo putování z New Yorku přes Vídeň a Sarajevo až do Zenice?
Cesta byla náročná. Přece jenom jsme cestovali přes oceán a s časovým posunem. Myslím, že i přes odpolední únavu jsme to zvládli dobře. Teď jsme ještě měli štěstí, že jsme si na hodinu mohli jít zahrát, takže jsme se po letu srovnali.

Co jste zatím stihl o podmínkách v místě konání zjistit?
Povrch mi přijde víceméně úplně stejný jako na posledním utkání v Ostravě. Hned jsem věděl, co od toho čekat. Sedí mi to, tehdy jsem na tom zahrál dobrý zápas.

Neuvítal byste raději rychlejší povrch?
Všechno má své pro a proti. Na tomhle povrchu jsem už nějakou dobu strávil a nevadí mi to.

Stejně jako v Ostravě se i utkání v bosenské Zenici hraje v hale. Hrajete uvnitř raději než venku, kde může například hodně foukat?
Samozřejmě. Hraní v hale je příjemnější. Není tam sluníčko ani déšť. Víte, že k tomu zápasu nastoupíte a že ho dohrajete.

Jste součástí velmi mladého českého daviscupového týmu. Co na tuto volbu kapitána Jaroslava Navrátila říkáte?
Každá volba má své opodstatnění. Chtěli tým nějak změnit a stalo se tak zrovna teď. Jsem upřímně rád za to, že jsem se opět dostal do týmu.

Pouze vy a Jiří Veselý máte zkušenosti se zápasem v Davis Cupu. Tady v Zenici se dá očekávat velmi bouřlivé prostředí. Je to něco, čeho se bojíte, nebo to naopak uvítáte?
Samozřejmě vždy, když hrajete na půdě soupeře, to není úplně příjemné. Nebude to nic lehkého. Strach ale není na místě. Myslím, že všichni jsme na tom velice dobře a mohli bychom to zvládnout. Diváky se nenecháme rozhodit.