Jsem rád, že mám oko, smál se Macháč epizodě z tréninku. Bosenské bouře se nebojí

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ ZE ZENICE: Tomáš Macháč je jednou z variant kapitána Jaroslava Navrátila na post české týmové dvojky pro daviscupové střetnutí s Bosnou a Hercegovinou. Osmnáctiletý tenista, který už pilně trénuje v Zenici, si zatím vše pochvaluje. Nepřibrzdila ho ani nehoda při pondělním tréninku, kdy inkasoval úder do oka.

Z benjamínka vážným kandidátem na týmovou dvojku. Taková je proměna pozic Tomáše Macháče v českém daviscupovém týmu během pouhých sedmi měsíců. Ještě na přelomu ledna a února v Ostravě jako nováček nasával atmosféru slavné týmové soutěže.

Nyní je osmnáctiletý Macháč v bosenské Zenici po Jiřím Veselém druhým nejstarším členem mladé party Jaroslava Navrátila. A místní podmínky si zatím nemůže vynachválit. „Na kurtu se cítím výborně. Povrch mi sedí, jenom to skáče trochu výš, než jsem z betonu zvyklý. Je to tady super, areál je hezký a hotel výborný,“ chválil po svém úterním tréninku český reprezentant.

Už při první zkoušce dvorce v pohledné zenické aréně během pondělního dopoledne ale českému týmu zatrnulo, jelikož Macháč schytal smolný úder do oka. „Teď to beru jako srandu, ale na začátku jsem se bál. Už to mám naštěstí úplně v pořádku. Jsem rád, že mám oko,“ usmál se při vzpomínce na nepříjemný incident.

Semifinalista letošního challengeru v Liberci je na tom podle svých slov zdravotně ve všech ohledech velmi dobře, podařilo se mu vyléčit i bolavé rameno. „Jsem rád, že už dlouho můžu hrát na sto procent,“ těší českého tenistu.

Připravený Macháč, jemuž patří ve světovém pořadí 360. místo, je v českém týmu druhým nejvýše postaveným tenistou v žebříčku. Mohl by tak naskočit do ostrého zápasu v bouřlivé atmosféře, kterou bosenští fandové jistě přichystají. „Mně to určitě problém nedělá, spíše naopak,“ vzkázal v sebevědomém stylu.

Pokud by se oba kapitáni při nasazování do zápasů na 14. a 15. září drželi žebříčku svých svěřenců, může český mladík v případném nedělním souboji týmových dvojek vyzvat Nermana Fatiče, s nímž se dobře zná. „Vztah máme dobrý, hráli jsme spolu ligu v Německu. Teď už ho ale vnímám jako soupeře, takže to půjde stranou,“ zakončil.