Kapitán Navrátil si prostředí nemůže vynachválit. Procenta řešit nechce

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ ZE ZENICE: Do zenické bitvy s Bosnou a Hercegovinou povede český daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil mladý tým s věkovým průměrem devatenáct let. Jediným z řad zkušených je Jiří Veselý, kterého Navrátil od letošního června znovu trénuje.

Po challengeru v Prostějově na tom byl Jiří Veselý špatně a zoufale hledal pomoc. Tu mu poskytl Jaroslav Navrátil, jeho staronový trenér a zároveň český daviscupový kapitán. Šestadvacetiletý tenista se pod křídly zkušeného Navrátila a jeho syna Michala dostal z krize a postupně se dere vzhůru žebříčkem směrem k elitní stovce.

Snad i proto se Veselý svému kouči odvděčil tím, že vynechal atraktivní challenger ve Štětíně, kde měl šanci získat důležité body, a dal přednost Davis Cupu v Bosně a Hercegovině. Utkání mezi domácími a Českou republikou se uskuteční o víkendu 14. a 15. září v Zenici, jejíž prostředí si zatím tým kapitána Navrátila nemůže vynachválit.

Co jste dosud o Zenici, která leží spíše ve stínu slavnějšího Sarajeva, zjistil?
Je tady hezké prostředí, protože je to země, která má ráda tenis díky (Damiru) Džumhurovi a fotbal díky (Edinu) Džekovi. Hala je opravdu nádherná, pojme zhruba tři a půl tisíce diváků. Povrch je velice dobrý. Pořadatelé se nám věnují, vše nám seženou. Pro náš tým je to zatím velice dobré zázemí.

Povrch, jenž chválíte, se zatím jeví jako pomalejší.
Doufám, že to bude našim hráčům sedět. Mladí kluci samozřejmě byli na US Open, kde jsou kurty rychlejší. Jirka Veselý naopak hrál na antukovém turnaji v Itálii. Myslím, že ten povrch se během týdne ještě zrychlí. Pět dní je dostatek času, aby se mu kluci přizpůsobili.

Z hráčů jsou v místě konání zatím Jiří Veselý, Tomáš Macháč a Dalibor Svrčina. Kdy ze Spojených států dorazí Jonáš Forejtek a Jiří Lehečka?
Oba letí v pondělí večer z New Yorku. V úterý ve čtvrt na jednu přelétnou do Sarajeva. Myslím, že by tady měli být kolem druhé hodiny. Počítám s jejich tréninkem. Máme ho od pěti do sedmi hodin večer. Každý z nich si přibližně hodinu zahraje. Samozřejmě je tam časový posun, takže budou unavení. Přesto chci, aby se šli trošku zpotit a zahráli si.

Zmínění mladíci doplní týmovou jedničku Jiřího Veselého, který by měl být tahounem. Jak na tom po všemožných patáliích nyní je?
Poslední dva měsíce poctivě pracuje. Kvalifikoval se na Wimbledon a uhrál dvě kola, pak se kvalifikoval na US Open a prohrál vyhraný zápas s (Ričardasem) Berankisem. Teď na turnaji v Itálii podlehl v osmifinále nasazené jedničce (Lorenzovi) Sonegovi až po třech hodinách.

Jistě se nabízela možnost, že by Jiří Veselý místo účasti na Davis Cupu pokračoval v turnajových bojích. On ale nominaci znovu neodmítl, přestože po špatné první části sezóny potřebuje každý bod do žebříčku.
Jsem velice rád, že chce Jirka reprezentovat. Je lídrem týmu. Předává zkušenosti mladým, což je strašně důležité. Kromě Jirky Lehečky jsou to totiž kluci, kteří do daviscupového týmu teprve přichází.

Kdo se naopak klání v Zenici nezúčastní, je nejlepší bosenský tenista Damir Džumhur. Je díky němu Česká republika favoritem utkání?
Při neúčasti Džumhura jsou naše šance samozřejmě vyšší. Nechci ale říkat, kolik přesně v procentech. My se musíme soustředit sami na sebe. Nehrajeme v domácím prostředí, soupeř si mohl zvolit povrch a bude mít větší podporu z hlediště než my. Tým je kromě Jirky Veselého hodně mladý. Nevím, co taková daviscupová utkání s kluky udělají. Myslím, že to bude opravdu vyrovnané a my budeme v neděli tím šťastnějším týmem se třemi body.