Medveděv už přemýšlel o projevu, pak hrál další tři hodiny. Nejemotivnější večer kariéry, hlásí Nadal

- Johan Čáp

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Psala se historie. Na Arthur Ashe Stadium se totiž v roce 2019 udála jedna z nejkolosálnějších tenisových bitev na tvrdém povrchu. Ruská kometa Daniil Medveděv ve svém stíhacím trháku málem dokonala obrat ze stavu 0:2 na sety, nakonec se však šok nekonal. Španěl Rafael Nadal si vydřel 19. grandslamový titul kariéry.

Začátek přesně podle očekávání. Jeden gem za druhým se ukazovalo na newyorském kurtu tradiční pravidlo. Rafael Nadal je přizpůsobivý každému soupeři, nikdo ho nepřekvapí. Konzistentnost a vyrovnanost při podání i ve výměnách, to platilo zas a znova.

Medveděv se sice v prvním kariérním finále na granslamu snažil svou hru variovat, stále to však neneslo výsledky. „Zkoušel jsem pořád něco nového. Chodit na síť, slicnout to nebo dát kraťas. Cokoliv jsem udělal, na to měl okamžitě odpověď,“ přiznával Rus po zápase.

Ztráta prvních dvou setů a brejk za stavu 2:3. Za takové situace myslel Medveděv na nejhorší. „Víte, co mi letělo hlavou? Za 20 minut budu muset mluvit do mikrofónu a nevím, co vlastně mám říkat... Po prvním finále, jen po třech setech.“

Ale přišel zlom. Takový, které umí snad jen tenis. Rebrejk na 3:3. Za stavu 6:5 pak Nadal ztrácí podání. 1:2! „Chtěl jsem bojovat o každý míček,“ deklarovala světová pětka.

K dalšímu trháku Medveděva pak paradoxně dotáhlo i americké publikum, které si v průběhu turnaje znepřátelil svými pohrdavými výroky, výsměšnými gesty či vulgaritami. „Chtěli ještě další nálož tenisu. Dohnali mě k tomu,“ usmíval se ruský showman.

Právě on dokázal zatlačit Nadala k chybám. I sám velký Rafa se začal bát o výsledek ze své strany fantasticky rozjetého finále. Ruský tenista totiž srovnal stav na sety na 2:2. „Poslední tři hodiny zápasu byly nesmírně emotivní. Všichni viděli na kurtu, proč už je ve 23 letech světová pětka. Bylo naprosto neuvěřitelné, jak to zvládl celé otočit,“ nešetřil Nadal lichotkami na adresu soupeře.

To nejlepší mělo ještě přijít. V rozhodující sadě Španěl vedl 5:2, za stavu 5:3 měl dokonce dva mečboly. Medveděv však na hranici fyzických sil ještě oba ustál. A snížil na 5:4.

„Byl to je jeden z nejvíce emotivních večerů v celé kariéře. Ta koncovka... To vstoupí do historie tenisu,“ líčil psychicky i fyzicky vyčerpaný Nadal. Po čtyřech hodinách a padesáti minutách, jednom z nejdelších finále dějin US Open, nakonec svůj 19. grandslamový titul přeci jen získal.

Se slzami v očích tak mohl na velké obrazovce sledovat sestřih svých kariérních triumfů. „Honilo se mi hlavou, že už stárneme. Je to hrozné,“ smál se Nadal na tiskové konferenci. Španěl zároveň ocenil i publikum, které velkou většinu koncovky stálo na jeho straně. A honosným Arthur Ash Staduium tak rezonovalo „Rafa! Rafa!“.

„Vítězství pro mě znamená opravdu hodně. Hlavně způsob, jakým jsem jej získal. Měl jsem obrovské nervy, bylo to vyčerpávající. A k tomu ta super atmosféra,“ ocenil Španěl, který na US Open triumfoval počtvrté, konkrétně pak po roční pauze. Ziskem devatenáctého grandslamového primátu tak ztrácí jen jeden na rekordmana Rogera Federera.

„Je mi ctí být součástí přetahované s Rogerem a Novakem. Ale tenis nejsou jen grandslamy. Hraji tento sport, protože ho miluji, ne že bych chtěl za každou cenu dorovnat rekordy nebo být světovou jedničkou,“ deklaroval Nadal. Třiatřicetiletý Nadal zároveň prozradil další kariérní plány. „Cílem je hrát co nejdéle to půjde a být konkurenceschopný ostatním.“

Tuhle tezi minimálně pro tentokrát podložil jedním z nejtěžších vítězství kariéry. V jednom z nejstrhujících zápasů historie US Open.

Ani tak nepřekvapí slova Daniila Medveděva: „Tento den si budu na sto procent pamatovat i v mých sedmdesáti!“

Není sám.

US Open, New York (USA, 57 238 700 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry mužů
Daniil Medveděv (RUS) – Rafael Nadal (ESP) 5:7, 3:6, 7:5, 6:4, 4:6