Ráno meditovala, před Serenou si zacpávala uši. Snad inspiruji další Kanaďany, plakala Andreescuová

- Johan Čáp

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Píše historii. Opravdu to dokázala. V devatenácti letech! Bianca Andreescuová se v souboji dvou generaci postarala o první kanadský singlový triumf na grandslamu v open éře. A Serena Williamsová ani počtvrté v řadě nedokázala vybojovat svůj vysněný 24. titul, kterým by vyrovnala rekord Margaret Courtové. Ženské finále znovu nabídlo strhující bitvu. Oproti Wimbledonu navíc Serena Williamsová ukázala něco z té staré, úspěšné Sereny.

Byl to šok. Brejk Andreescuová! Hned při prvním podání třiadvacetinásobné šampionky. „To ji dost nalomilo,“ uznala zpětně Kanaďanka.

Znovu to byla předehra staré známé písničky o tom, že Sereně Williamsové po návratu z mateřské pauzy prostě finále grandslamů nesedí.

Nezvládla loňský Wimbledon. Nezvládla ani loňské finále US Open. A velkým zklamáním i pro diváky bylo její představení na Wimbledonu, kde uhrála proti Simoně Halepové jen čtyři gemy.

Napočtvrté sice předváděla bojovný výkon, jenomže její mizerný první servis, 33 nevynucených chyb a hned osm dvojchyb nahrávaly její soupeřce. Devatenáctileté Kanaďance Biance Andreescuové, která loňské představení Sereny proti Naomi Ósakové ve Flushing Meadows sledovala pouze z domova.

Po zraněních se nacházela v těžkém období kariéry a potácela se ve druhé stovce žebříčku WTA. „Byla jsem tehdy dost negativní. Nadávala jsem na sebe během tréninků, během zápasů. Nejradši bych vyházela rakety. Ale tušila jsem, že tohle není správná cesta. Nechala jsem si od pár lidí poradit a na všechno jsem začala nahlížet mnohem více pozitivněji,“ prozradila Kanaďanka.

Její pozitivní přístup jí letos přinesl titul v Indian Wells, v Torontu a k tomu raketový vzestup k elitní špičce ženského tenisu. Vše vykrystalizovalo na US Open, kde svým agresivním stylem nedávala šanci žádné soupeřce. Ani šampionce Sereně.

„Hrává dobře pod tlakem, dokázala to v Indian Wells. Nebyla tady favoritkou, přesto se dostala do finále. Ukázala své přednosti. Parádní rány a obrovskou energii i bojovnost,“ ocenila Williamsová Andreescuovou.

Žijící tenisová legenda ale zároveň přidala pořádnou dávku sebekritiky. „V hlavě mi šrotovalo, že se musím zlepšit. Vždyť jsem hrála příšerně. Říkala jsem si: Sereno, ty ztratíš za celý turnaj jen dvakrát servis, a teď si napoprvé neudržíš podání...“ vyprávěla třeba o vstupu do utkání.

Její zlepšení přišlo ale až příliš pozdě. Za stavu 1:5 ve druhém setu. Poté, co Andreescuová předvedla neuvěřitelnou první sadu, ale v té druhé zároveň promarnila první mečbol.

Po jeho odvrácení dvacetisícový dav na tribunách vybouchl euforií až tak, že Kanaďanka si musela zacpávat uši. „Hluk byl obrovský! I kvůli tomu je ale US Open tak speciální,“ ocenila publikum kanadská hvězda.

Serena se po tomto mementu zvedla a vyrovnala na 5:5. „Dalo se čekat, že se ve druhém setu takto vrátí do zápasu. Vždyť je šampionka. Nebyl to jednoduchý moment,“ přiznala Andreescuová. Té v krizových momentech zřejmě nejvíce pomohla odolnost, kterou trénuje při meditaci. „Meditovala jsem i ráno,“ prozradila už jako šampionka.

Za stavu 6:5 totiž Serenu brejkla a mohla si vychutnat historický moment. Stala se první kanadskou tenistkou, která dokázala vyhrát singlový grandslam. „Tolikrát jsem si představovala, jaké to je hrát finále proti Sereně! Neuvěřitelné...“ plakala na tiskové konferenci dojetím. „Dlouho si přeji, abych inspirovala Kanaďany. Teď to snad klapne.“

Pro Serenu Williamsovou však její teenagerský počin znamená čtvrtou finálovou porážku v řadě. A stále tak čeká na vyrovnání 24 grandslamových výher Margaret Courtové. „Já se bezpodmínečně nehoním za rekordy. Chci pouze ještě vyhrát grandslam. Neúspěchy jsou ale dost frustrující,“ vysvětlovala Williamsová. „Hrála jsem rozhodně lépe než proti Halepové na Wimbledonu a teď jsem byla jsem blízko, opravdu blizoučko. Najednou je všechno na míle daleko,“ neskrývala zklamání.

Protože v souboji generací padla. Dostane ještě někdy druhou šanci?

US Open, New York (USA, 57 238 700 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry žen
Bianca Andreescuová (CAN) – Serena Williamsová (USA) 6:3, 7:5