US Open: Fantazie! Forejtek bude hrát o titul! Andreescuová poprvé dobyla grandslam

- redakce

Bianca Andreescuová se poprvé v kariéře dočkala grandslamové trofeje. Devatenáctiletá Kanaďanka ve finále US Open porazila Serenu WIlliamsovou 6:3, 7:5, i když ve druhé sadě přišla o náskok 5:1. Finále juniorské dvouhry vybojoval Jonáš Forejtek po třísetovém dramatu ve čtvrtfinále a následném vítězství semifinále, Jiří Lehečka ve čtvrtfinále uhrál jen čtyři hry.

Forejtek je ve finále juniorské dvouhry
Jonáš Forejtek bude hrát ve finále dvouhry juniorského US Open! Mladý Čech nejprve ve čtvrtfinále zvrátil duel proti Němci Milanu Weltemu, kterého porazil 3:6, 7:5, 7:5. 

Forejtek po neúspěšné první sadě ve druhém setu tahal za kratší konec, v sedmé a deváté hře musel odvracet tři brejkboly. Za stavu 6:5 však využil první setbol, po kterém se rozhodlo ve třetím dějství.

Osmnáctiletý hráč v něm vedl 5:0, ani jednou ze dvou případů ale nedopodával zápas do vítězného konce, v osmé hře nevyužil mečbol na returnu. Za stavu 5:5 při podání ke všemu odvracel brejkbol, následně získal šest fiftýnů v řadě a tři mečboly za sebou. Dva ještě nezužitkoval, po třetím si zahraje semifinále.

Jen pár hodin po skončení předchozího duelu nastoupil Forejtek proti Američanovi Brandonovi Nashimovi. I s ním si však dokázal popasovat, když zvládl zvítězit v poměru 7:6 a 6:3. Odchovanec I. ČLTK Praha se tak stal prvním Čechem, který se od roku 2011 dostal do finále juniorského grandslamu ve dvouhře. Naposledy se to povedlo taktéž na US Open Jiřímu Veselému. Ve finále čeká českého tenistu Američan Emilio Nava, který vyřadil ve čtvrtfinále Jiřího Lehečku.

Andreescuová ve finále porazila S. Williamsovou
Fantastická sezóna Biancy Andreescuové pokračuje. Po březnové trofeji z Indian Wells a srpnovém titulu z Toronta vyhrála také premiérový grandslam, na US Open nenašla přemožitelku ani v legendární Sereně Williamsové, která si na čtyřiadvacátý titul z velké čtyřkry musí stále počkat.

Již v úvodní hře byl k vidění brejk. A domácí fanoušci z něj příliš radostí neměli. Bianca Andreescuová využila hned první šanci na returnu, po které v následující hře udržela podání. Hráčky si následně až do šesté hry bez problémů udržely servisy, což se mělo změnit v sedmém gemu.

Serena Williamsová při dlouhé hře na podání musela odvracet pět brejkbolů, což se jí povedlo. Vzápětí nevyužila svoji jedinou možnost na brejk v první sadě, což Andreescuová potrestala prvním využitým setbolem v další hře.

Druhá sada přinesla podobný začátek. Rozdíl byl jen v tom, že Andreescuová získala brejk ve druhém gemu. Při svém dalším servisu ale nedokázala odolat náporu Williamsové, která čtvrtým využitým brejkbolem poprvé v zápase vzala mladší soupeřce podání.

Kanaďanka si ale danou záležitost nenechala líbit, i ona se dočkala rebrejku. Ten potvrdila, a jelikož potřetí v setu vzala soupeřce podání, šla za stavu 5:1 podávat na výhru v zápase. Americký grandslam ovšem nabídl drama.

Andreescuová v následující hře nevyužila mečbol, dovolila Williamsové snížit na 5:2. Během dalších tří gemů uhrála stejný počet fiftýnů. Bylo tak srovnáno na 5:5. V kritickou chvíli ale udržela nervy a servis, za stavu 6:5 šla na return. Na něm si vypracovala dva mečboly, druhý využila a mohla slavit tak třetí velkou letošní trofej. 

Zásluhou výhru se mladá tenistka stala první hráčkou od roku 2006, která vyhrála grandslamovou trofej, aniž by dosáhla dvacátých narozenin.

Junior Paulson na titul ze čtyřhry nedosáhl
Andrew Paulson se titulu ze čtyřhry juniorského US Open nedočkal. Český mladík společně s Alexandrem Zgirovskijm nezvládli finále proti deblu Spizzirri, Zink 6:7(4), 4:6.

Paulson se Zgirovskijm sehráli velmi vyrovnanou první sadu, ve třetí hře odvrátili dva brejkboly v řadě. V tiebreaku sice rychle smazali mnibrejk, ten druhý již protihráčům zůstal.

Začátek nové sady měl hodně brejkbolů. Česko-běloruská dvojice nejprve odvrátila jeden ve druhé hře, vzápětí neproměnila ani jeden ze čtyř v řadě. I přesto se dostala k vedení 3:2, o slibný náskok ale přišla. Soupeři ke všemu za stavu 5:4 získali tři mečboly za sebou, ten třetí proměnili. 

„Byl to skvělý zápas, opravdu životní zážitek hrát před mnoha fanoušky. Atmosféra byla skoro jako na mužském zápase. Soupeři nakonec zvládli uhrát o pár míčů více, ale byl to na druhé straně skvělý turnaj. Kdo může říct, že byl finalista US Open... Samozřejmě je to trošku zklamání, ale jsem rád, že jsem dal o sobě trošku vědět a vykoukl podobně jako Jonáš Forejtek nebo Jirka Lehečka," bere Paulson turnaj pozitivně.

Junior Lehečka skončil ve čtvrtfinále
Jiří Lehečka se neobjeví v semifinále dvouhry juniorského US Open. Sedmnáctiletý mladík ve čtvrtfinále prohrál s osmým nasazeným, kterým byl Emilio Nava, 3:6, 1:6.

Lehečka již ve třetí hře ztratil poprvé servis, sám naopak za stavu 3:4 nevyužil dva brejkboly v řadě. Následně při svém podání neodvrátil druhý setbol. Ve druhém dějství se mladý Čech dvakrát musel sklonit před úspěšným gemem soupeře na returnu, sám při podání Nava získal jen dva fiftýny.

„Soupeř stejně jako na Australian Open zvládl klíčový zápas. Vůbec se mi nedařilo. Nepředvedl jsem ani z poloviny to, co jsem chtěl. Nemohl jsem se opřít o servis ani o bekhend. Denní čekání mi nevadilo, na velký kurt se ale těžce zvykalo. US Open je zklamání. Je to škoda, cíle byly rozhodně větší než uhrát znovu čtvrtfinále," prohlásil zklamaný Čech. 

Smíšenou čtyřhru obhájila Matteková-Sandsová a J. Murray
Bethanie Matteková-Sandsová a Jamie Murray podruhé v řadě vyhráli smíšenou čtyřhru US Open. Nenasazení tenisté ve finále porazili nejvýše nasazený pár Ch. Čchan, Venus 6:2, 6:3.

Během úvodního setu byly k vidění dva brejky. Matteková-Sandsová a Murray využili dvě šance ze tří, v závěrečné hře odvrátili tři brejkboly za sebou. Druhý set byl o poznání zajímavější, došlo hned k šesti brejkům. Čtyři nastaly v úvodních hrách, v sedmé a deváté hře opět udeřil americko-britský debl. 

Více se zápasů věnujeme zde

Hraje se o hodně. Uspěje-li v sobotním duelu Serena Williamsová, získá již čtyřiadvacátý grandslamový titul, čímž vyrovná legendární Margaret Courtovou. Žádná žena v tenisové historii nedosáhla na větší počet trofejí z turnajů velké čtyřky.

Williamsová to ovšem nebude mít snadné. Ačkoliv si první zdejší titul odvezla v roce 1999, tedy v době, kdy Bianca Andreescuová ještě nebyla na světě, tak její devatenáctiletá soupeřka se ocitá v obrovské pohodě. Za přispění skreče Williamsové totiž uspěla v nedávném utkání o titul v Torontu, její série vítězných zápasů se tak protáhla na číslo dvanáct. V kariéře ke všemu neprohrála zápas s hráčkou TOP 10, přičemž jí nepřemohla ani Karolína Plíšková nebo Elise Mertensová.

Program 13. hracího dne

Arthur Ashe Stadium
Ch. Čchan (TPE), Venus (NZL) – Matteková-Sandsová (USA), J. Murray (GBR) 2:6, 3:6
Bianca Andreescuová (CAN) – Serena Williamsová (USA) 6:3, 7:5

Junioři

Semifinále dvouhry chlapců
Brandon Nakašima (JPN, 786.) – JONÁŠ FOREJTEK (565.) 6:7(4), 3:6

Čtvrtfinále dvouhry chlapců
JONÁŠ FOREJTEK (565.) – Milan Welte (GER, 1242.) 3:6, 7:5, 7:5
Emilio Nava (USA, 924.) – JIŘÍ LEHEČKA (576.) 6:3, 6:1

Finále čtyřhry chlapců
Spizzirri, Zink (oba USA) – PAULSON, Zgirovskij (BLR) 7:6(4), 6:4.