Finále debla a nečekaně dlouhý grandslam. Už bydlíme ve třetím hotelu, smál se Paulson

- Johan Čáp

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Generace českých juniorů ukazuje svůj potenciál! Na třetím ze čtyř letošních grandslamů bude mít totiž zastoupení ve finále juniorské čtyřhry. Po Jonáši Forejtkovi, Jiřím Lehečkovi a Daliboru Svrčinovi si boj o cennou trofej vyzkouší i čtvrtý tenista z našlapaného ročníku 2001. Někdy neprávem opomíjený Andrew Paulson, který se připravuje mimo prostějovskou akademii, už nyní zapisuje životní úspěch. O cennou trofej zabojuje se svým běloruským parťákem Alexandrem Zgirovským během soboty.

Není to ani Jiří Lehečka s Jonášem Forejtkem. Ani Dalibor Svrčina. Grandslamovou trofej ze čtyřhry může vyhrát Andrew Paulson! Hráč, který hraje teprve na svém čtvrtém juniorském grandslamu, se nejprve ve Flushing Meadows dočkal první kariérní výhry v singlu, když předtím úspěšně prošel kvalifikací. Nakonec si zahraje i poprvé v životě finále.

Boji o finálovou účast navíc předcházelo dost komplikací. V New Yorku totiž po celý den vytrvale pršelo a dva kurty se zatahovací střechou nemohly pojmout všechny naplánované duely. Jiří Lehečka s Jonášem Forejtkem se tak třeba dočkali zrušení svých zápasů, čtyřhra se musela přesunout do čistě halových podmínek Chase Centra, které slouží newyorským tenistům hlavně v zimních měsících.

Naštěstí pro Andrewa Paulsona je hala umístěna přímo v grandslamovém areálu. „Byl jsem zrovna na obědě, když mi parťák psal, že je taková změna. Zabalil jsem se a šli jsme hned na kurt. Alespoň nefoukalo, nebyla tam taková zima. Nechali nás tam i půlhodinu zatrénovat,“ vyprávěl sedmnáctiletý syn Bulhara a Češky. Jediným větším problémem byl pro Paulsona nakonec povrch. „Byl pomalejší oproti venkovním kurtům. Na začátek to byl celkem nezvyk, ale postupně si to sedlo.“

Na českého plejera hrajícího po boku Bělorusa Zgirovského čekala i pořádně výzva v podobě soupeřů. Těmi byl Rumun Nicholas Ionel s Polákem Wojciechem Markem, kteří den předtím vyřadili ve čtyřhře wimbledonské vítěze Jiřího Lehečku s Jonášem Forejtkem.

„Koukal jsem na jejich zápas s Jirkou a Jonášem. Věděl jsem, co hrají. Nastavili jsme si taktiku, kterou jsme následně do puntíku dodrželi,“ uznal Paulson.

Česko-běloruský pár protivníky téměř nepustil ke slovu, třemi využitými brejkovými situacemi z šesti tak mohl pečetit vydřený postup do finále.

Čtyřhra je v juniorské kategorii pokládána spíše za doplňkovou záležitost, neboť v ní neexistují ryzí specialisté. Paulson nicméně bere svůj úspěch naprosto s pokorou a vší vážností. „Kdo může říct, že byl ve finále grandslamu... Je to můj poslední juniorský grandslam, o to víc si toho cením,“ zářil Paulson, pro něhož jde o kariérní milník. Jeho dosavadním maximem bylo semifinále na letošním French Open, kde hrál ještě po boku Ukrajince Vanselhbojma.

Na US Open, už s Bělorusem Zgirovským, se jim v cestě do finále navíc podařilo vyřadit obrovské favority, syny slavných českých tenisových postav Tobyho Kodata s Martinem Dammem juniorem, kteří jsou úřadujícími deblovými mistry USA a hráli i v dospělé čtyřhře. „Los k nám nebyl v tomto ohledu úplně přívětivý. Šli jsme do nich na sto procent. Vždyť to jsou kluci jako my. Bylo to malé překvapení, že jsme postoupili,“ přiznal Paulson.

Důkazem, že s cestou až do finále moc nepočítal, je fakt, že měl s trenérem rezervovaný hotel jen na prvních pár dnů. V pátek ráno se tak musel už potřetí během juniorského grandslamu stěhovat. „Nejdřív jsme bydleli kousek od Grand Central, pak na 50. ulici. Ráno jsme se přestěhovali blok od Times Square,“ vyprávěl s úsměvem český tenista.

„Hotel je to z těch tří sice nejlepší, akorát musíme ráno dojíždět dvě stanice metrem k turnajovému hotelu, kde nás pak nabere autobus a sváží nás na Flushing Meadows.“

Sympatického mladíka čeká v sobotu životní bitva proti domácím Eliotu Spizzirrimu a Tyleru Zinkovi. Co se dá nich čekat? „Jsou to těžcí soupeři. Navíc bude na kurtu Američan, takže tipuju, že budou mít ve finále velkou podporu,“ myslí si Paulson.

Jeho přesvědčivě znějící věta na rozloučenou v newyorské mixzóně však českému fanouškovi musí znít líbivě. „Rozhodně se toho nebojíme, jdeme si pro titul!“

Klapne to?

US Open, New York (USA, 57 238 700 USD, tvrdý povrch)
Semifinále čtyřhry chlapců
Ionel (ROU), Marek (POL) – PAULSON, Zgirovskij (BLR) 4:6, 2:6