Demolice proti TOP 10! Jízdu Andreescuové nezastavila ani Češka

- Radek Štohl

Sedmkrát v kariéře se utkala proti hráčce TOP 10. A sedmkrát odcházela z kurtu jako vítězka. Finalistka letošního US Open Bianca Andreescuová se před bojem o titul proti Sereně Williamsové může spolehnout na parádní bilanci, k níž jí vypomohl duel s Karolínou Plíškovou.

Psal se přelom roku 2018/2019 a Bianca Andreescuová absolvovala podnik v Aucklandu. Z kvalifikace došla až do finále, v osmifinále si přitom vyšlápla na Caroline Wozniackou dvakrát 6:4. V té době byla až na 152. místě světa.

Neuběhly ani dvě měsíce a mladá Kanaďanka již pobývala na šedesátém místě světa. Své umístění ke všemu vylepšila titulem z Indian Wells, pomohly jí k tomu také dva skalpy hráček z TOP 10. Nejprve si vyšlápla na Elinu Svitolinovou (6:3, 2:6, 6:4), ve finále porazila Angelique Kerberovou. (6:4, 3:6, 6:4) 

Přesně o týden později se Andreescuová znovu připravila na Kerberovou, ve třetím kole Miami ji přehrála 6:4, 4:6, 6:1. Následně ale utrpěla zranění ramene, do srpna tak zvládla odehrát jediný celý zápas. (1. kolo French Open proti Marii Bouzkové 5:7, 6:4, 6:4)

Před měsícem ale přišel podnik v Torontu, kde se Andreesucové znovu dařilo. V cestě za titulem svedla hned čtyři třísetové zápasy, v tom třetím osmifinálovém přehrála Kiki Bertensovou 6:1, 6:7(7), 6:4. Další skap přidala hned v dalším duelu.

Do cesty se jí postavila Karolína Plíšková, jižv první sadě nadělila kanára. Ačkoliv se Češka zvedla a druhou sadu vyhrála 6:2, v závěrečném dějství uspěla domácí hráčka, která se po vítězné sadě dostala do semifinále.

Sedmý úspěch přišel ve finále Toronta. V zápase se odehrály čtyři gemy, po kterých Serena Williamsová skrečovala kvůli zranění. Ani to nezabránilo tomu, aby Bianca Andreescuová vylepšila bilanci proti hráčkám top 10 na 7:0.

V sobotu večer bude mít devatenáctiletá hráčka šanci rozšířit parádní sérii na číslo osm. V cestě ale bude stát znovu Serena Williamsová, která hodlá ukončit čekání na grandslamový titul. Ten by mohl být už čtyřiadvacátým, čímž by dorovnala Margaret Courtovou.