Krize slovenského tenisu? Není to tak, tvrdí Kužmová. Na US Open to podložila semifinále

- Johan Čáp

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Pro český tenis bylo letošní US Open nejméně povedeným grandslamem sezóny. Do čtvrtfinále dvouhry nebo čtyřhry se dostala jen Květa Peschkeová v mixu, Karolína Plíšková vypadla už v osmifinále. Slovensko naopak může slavit velký úspěch. Jednadvacetiletá Viktória Kužmová se totiž po životním výkonu rozloučila až v semifinále ženské čtyřhry. A dokonale tak rozcupovala úvahy o krizi slovenského tenisu.

Daniela Hantuchová je na US Open v roli reportérky americké internetové televize Amazon Prime Videos, Dominika Cibulková je dlouhodobě zraněná a své fanoušky momentálně spíše zásobuje fotkami z exotických dovolených. Hned čtyři singlisté pak ve Flushing Meadows vypadli hned v prvním kole. A singlová jednička Martin Kližan oznámil, že jej tenis už nebaví a uvažuje nad koncem kariéry.

Některá média okamžitě začala stav slovenského tenisu nálepkovat jako hluboká krize. „Tak to nejde brát. Jsme malá země a máme plno výborných hráčů. Nejde nás hned odepisovat,“ nesouhlasí Viktória Kužmová. Jednadvacetiletá tenistka na to má právo. Na americkém grandslamu došla dále než jakákoli Češka.

Ve dvouhře sice vypadla už v prvním kole s Belgičankou Van Uytvanckovou, ve čtyřhře ale s Běloruskou Aljaksandrou Sasnovičovou došla až do semifinále. „Je super, že jsme se dostaly až tak daleko. Na turnaji jsme zvládly hned několik extrémně náročných utkání,“ uznala Kužmová, pro níž bylo v deblu dosavadním grandslamovým maximem druhé kolo.

Na své newyorské snové cestě vyřadila třeba pár Flipkensová, Larssonová nebo zkušenou dvojici Dabrowská, I-fan Sü. V semifinále nakonec se Sasnovičovou nestačila na Viktorii Azarenkovou hrající s budoucí světovou jedničkou v singlu Ashleigh Bartyovou, které zvítězily poměrem 6:0 a 6:1.

„Pokud budou hrát jako proti nám i ve finále, tak mají velkou šanci na vítězství,“ hodnotila Kužmová. Ta mimochodem na US Open mezi juniorkami triumfovala v deblu v roce 2015, o rok později pak byla ve finále dvouhry.

Jeden z největších talentů slovenského tenisu i tak dosáhl životního výsledku a pokračuje v průlomové sezóně. Ve čtyřhře Kužmová letos slavila své první tituly na WTA, s Kristýnou Plíškovou zvítězila v Bukurešti, s Ruskou Kalinskou pak na J&T Banka Prague Open.

„Na Prague Open mám obecně hezké vzpomínky. Byl to můj první turnaj WTA v kariéře. Letos vyšlo i počasí, takže jsem si to užila a prošla jsem si i centrum, které se mi moc líbí,“ líčila Kužmová, která prozatím nemá pevně stanovené rankingové cíle. „Nedávám si na sebe tlak. Snažím se hrát každý turnaj na maximum a nezabývat se tím, kolik bodů získám, kolik míst přeskočím.“

Jednadvacetiletá tenistka platí díky svému 55. místu na žebříčku WTA za slovenskou jedničku, ve stovce je ze Slovenek ještě aktuálně zraněná Dominika Cibulková (70.) a Anna Karolína Schmiedlová (96.). Kužmová kritiku některých médií či funkcionářů aktuálního stavu slovenského tenisu odmítá. „Slovenští tenisté jsou super parta. Postupně se posouváme dopředu, neviděla bych to zas tak černě,“ tvrdí Kužmová.

Sama zároveň spíše nesouhlasí s výroky Martina Kližana o tom, že bez podpory státu se nedá na Slovensku hrát tenis vrcholově. „Mluvím jen sama za sebe, ale nevnímám to tak. Já jsem měla odmalička oporu v mém otci. Osobně nevím, jestli je to s financemi až takový problém.“

Kužmová se díky svému úspěchu na US Open posune v novém vydání deblového žebříčku na hranici první třicítky.