Jsem šťastná, vždy to byl můj cíl, raduje se z postupu do osmifinále Plíšková

- Jan Vojkůvka, Daniel Kubelka

Všechno je jednou poprvé. A poprvé se podařilo také Karolíně Plíškové proniknout do čtvrtého kola na některém z grandslamových turnajů. Čerstvá česká tenisová jednička, zdá se, konečně prolomila svou smůlu na turnajích velké čtyřky a může si užít atmosféru druhého týdne na US Open.

Vždy to byl můj cíl. Jsem opravdu šťastná, že jsem se tam dostala,“ řekla Plíšková na tiskové konferenci po vítězném utkání třetího kola proti ruské tenistce Anastasii Pavljučenkovové, kterou porazila ve dvou setech 6:2, 6:4.

Snažila jsem se o to dlouho a pořád to nešlo. Takže jsem ráda, obzvlášť na US Open a obzvlášť na betonech, což je můj nejlepší povrch. Také jsem opravdu šťastná s hrou, s jakou jsem to zvládla,“ usmívala se Plíšková.

Utkání s Pavljučenkovovou měla pevně v rukou od samého začátku, v prvním setu vedla už 4:0, pak sice Ruska uhrála dva gemy, ale Karolína si došla pro první sadu v poměru 6:2. Pravdou je, že v druhém dějství se ruské tenistce dařilo vyvíjet mnohem větší tlak na soupeřku, dostávala se také k více brejkbolům, ale oba proražené servisy, na které dosáhla, jen stáhly manko jednoho brejku, který si Plíšková od úvodního gemu budovala. Když Pavljučenkovová vyrovnala na 4:4 po dalším rebrejku, Plíšková záhy čistou hrou na returnu opět uskočila a zápas si doservírovala.

Ač los se mohl zdát být náročnější, paradoxně Plíškové víc vyhovoval než na jiných grandslamech, kde ve třetích kolech musela hrát proti tenistkám, které ji tolik nesedí. „Los dělá hodně. Můžete dostat hráčky, které nemáte tolik ráda, což se mi ale tentokrát nestalo. Věděla jsem, že jsem ji už třikrát porazila, takže jsem před zápasem byla sebevědomá,“ přiznala Plíšková. „Také jsem věděla, že jsem v posledních týdnech hrála dobrý tenis a cítila jsem se dobře. Nebylo moc důvodů, proč bych si měla myslet, že dnešní utkání prohraji. Důvěřovala jsem si,“ podotkla česká tenistka.

V utkání se dostala sice občas dostala pod tlak a do nepříjemných situací, ale vše zvládala se sebejistotou, ani jednou nebylo na dvorci vidět, že by zaváhala. „Pořád jsme věřila, že ji můžu porazit, i za stavu 4:4 ve druhém setu, protože už jsme ji předtím dokázala několikrát porazit a pokaždé ve dvou setech,“ upozornila. „Na grandslamu se ale může stát cokoliv. Hrálo se do posledního míčku a musela jsem předvést ten nejlepší tenis. Byla jsem připravená na vše.

Za stavu 4:2 a 40:15 to bylo trochu nešťastné (při servisu ruské hráčky, pozn. redakce). Pak začala hrát velice dobře a nebylo to vůbec jednoduché, navíc jsem dobře nezaservírovala hned ten další gem (na 4:4). Dokázala jsem ale zůstat ve hře a hned nato jsem jí brejkla čistou hrou a to mi dodalo hodně sebevědomí,“ těšilo Plíškovou.

Karolína si před začátkem US Open výrazně pomohla i ziskem titulu na turnaji v Cincinnati, kde ve finále porazila Němku Kerberovou a zabránila ji dostat se na první místo světového žebříčku. „Ano, určitě se cítím nejsebevědoměji za celou dobu. Abych ale byla upřímná, ani na předchozích grandslamech jsem se necítila vůbec zle. Některé zápasy mi ale nevyšly, nehrála jsem svůj tenis, tak agresivně, jak bych chtěla. Když nehraji svoji hru, nemohu porážet dobré hráčky. Nejsem pak ta, která určuje tempo hry. Jsem šťastná, že se mi to daří a že jsem dnes hrála dostatečně agresivně.

V dalším kole, v boji o čtvrtfinále, čeká na Plíškovou velmi náročná zkouška v podobě utkání s Venus Williamsovou, starší z legendárních amerických sester. Na tiskové konferenci s úsměvem podotkla, že Venus i Serenu sledovala jako malá v televizi.

Jenže co předvést na Venus na jejím domácím grandslamu? „ Není to příliš dlouho, co jsme spolu hrály. Na ten zápas si dobře pamatuji. Hrály jsme obě dobře, Venus tehdy odehrála skvělé utkání. Když má svůj den, tak je proti ni těžké zahrát, výtečně servíruje z obou podání, hraje agresivně na returnu. S tím pak mnoho nezmůžete. Musím dobře podávat, to je to nejdůležitější,“ tuší Plíšková.

Venus porazila v jediném vzájemném utkání v listopadu 2015 Karolínu 7:5, 7:6 (6) ve finále turnaje WTA Elite Trophy v čínském Ču-chaj, což je určitá obdoba turnaje mistryň pro hráčky z 9.-20. místa světového žebříčku. Plíšková tak má své soupeřce, co vracet.

Kromě dvouhry hraje Plíšková, jako již tradičně, na turnaji i čtyřhru po boku Němky Julie Görgesové, s níž se probojovala už do osmifinále, kde na ně čeká velmi náročný duel s Lucií Šafářovou a Bethanií Mattekovou-Sandsovou. Proč vlastně Plíšková dělí své síly mezi singl a debl?

Je to pro mě lepší než trénink. Když někdy máte den volno, tak to není plně příjemné, nechcete se pak příliš mnoho hýbat (úsměv). Je to pořád zápas. Obzvlášť čtyřhra, kterou hraji s někým, koho dobře znám. Na kurtu si užíváme hodně zábavy, takže ano, pro mě je určitě lepší hrát,“ řekla česká hráčka.

Na US Open prolomila svou grandslamovou smůlu, poprvé přešla brány třetího kola. A jak sama upozorňuje, aktuálně nemá moc volného času, aby mohla jen odpočívat a na tenis nemyslet. „Od doby, co turnaj začal, tak jsem ještě neměla čas se podívat do města. Jen jsem povečeřela kousek od hotelu. Je to těžké. Když hrajete každý den zápas, tak se vracíte pozdě večer. Pár dní před turnajem jsem ale měla chvíli čas, tak jsme se byli projít a nakupovat. Byla jsem se také podívat na muzikál na Broadwayi,“ vyjmenovala své zážitky z New Yorku.