Adieu esové královny. Snad se mi jednou všechno na grandslamu sejde, doufá Plíšková

- Johan Čáp

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: 16 es, ale také 9 dvojchyb esové královny. Zápas plný kontrastů, zvratů. Úsměvů i zklamání. Karolína Plíšková nakonec jako poslední česká zástupkyně na letošním US Open v singlu nedokázala pronést národní prapor do druhého týdne grandslamu. Poprvé od Wimbledonu 2018 tak v singlovém čtvrtfinále nebude ani jeden český tenista či tenistka.

Pro Karolínu Plíškovou nezačal osmifinálový zápas vůbec dobře. Přijít o servis čistou hrou hned v prvním gemu? To bylo jen varování toho, jak je Britka Johanna Kontaová v ráži. Ta se postupně dostala do vedení 3:1 a za tohoto stavu nebyla daleko od dalšího brejknutí Plíškové. Mnoha pozorovatelům mohlo přistát v mysli, zda není Plíšková zraněná. Levé stehno měla totiž ovázané.

„Měla jsem lehce natáhnutý sval. Ale to nemělo na výsledek žádný vliv,“ deklarovala světová trojka. Částečně ale uznala, že její soustředění na startu to nahlodalo. „Hodně mi to stáhli, takže jsem byla lehce ztuhlá. Ale nebolelo to.“

Avšak Ace Queen, jek je přezdíváno Plíškové v tenisovém prostředí, se přeci jen zvedla. I přesto, že Kontaová podávala na zisk první sady, Plíšková jí v tom symbolicky čistou hrou zabránila a vzala si své podání zpět.

Kontaová ale i nadále kousala. Předváděla parádní returny po lajně a své tradičně excelentní údery od základní lajny, jenže postupem času se z kurtu vytrácela. Plíšková tak kromě dvou v gemů řadě ovládla i tiebreak a to velice pohodovým způsobem v poměru 7:1. „První set jsem mohla prohrát, Hodně do toho šla, hrála hodně lajny, což se jí vyplatilo, s tím jsem trošku nepočítala,“ komentovala Plíšková taktiku soupeřky.

Ve druhém setu pokračovalo vzedmutí Plíškové, ta vedla dokonce 3:1. Jenomže následně prohrála pět gemů v řadě. „Když jsem ji brejkla za stavu 1:0, tak byla hodně dole. Kdybych si pak vyhrála servis na 2:0..., ale těžko říct,“ kroutila hlavou Češka.

Ta musela rázem absolvovat svůj 28. třísetový duel v této sezóně. Víc žádná jiná hráčka na okruhu letos neodehrála.

Avšak třetí sada Karolíně zejména v závěru nesedla. Do stavu 5:5 bylo vše naprosto vyrovnané, dvě nevynucené chyby Češky, pokažená smeč a return, dostaly do vedení Kontaovou, která už zápas dopodávala a stanovila si tak nové kariérní maximum na americkém grandslamu, když postoupila do čtvrtfinále.

„Normální člověk si asi nedovede představit, jaký to je za takové situace tlak. Ale nejde o život, je to jen tenis,“ smutnila česká tenistka. „Za takového stavu si úplně nejde říct, že o nic nejde. Nejde jít na podání s čistou hlavou. Celý set jsem držela servis docela lehce a dobře jsem servírovala. Možná mi unikla trošku koncentrace, nevím...“ hledala slova Plíšková.

Ta ve svých 27 letech stále postrádá ve své sbírce grandslamový titul. „Už mě trošku unavuje, pořád slýchat, jak nemám grandslam,“ přiznala Plíšková. Ta v nadsázce, možná napůl vážně, odvětila po novinářském povzbuzení „všichni vám ho přejí!".  „Ale já už si ho nepřeju."

Nicméně předchozí výrok popřela již vážně znějícím prohlášením. „Pojedu dál a budu čekat. Šancí mám dost. Doufám, že se mi všechno jednou sejde.“

Plíšková zároveň přiznala, že jí na letošním US Open chyběla v zápasech potřebná energie. „Mám letos odehraných už 58 zápasů, tak není překvapivé, že bývám někdy unavená.“ Sedmadvacetileté tenistce ale tento režim zatím vyhovuje a neuvažuje nad redukcí počtů zápasů. Tak jako to dělají některé hvězdy.

„Nesnesla bych trénovat jen čtyřikrát v roce před grandslamem. Radši jezdím po turnajích. Nejsem Serena. Ona se do formy vždycky nějak dostane, já jsem jiná,“ nadhodila Plíšková. Tu čeká v nadcházejících dnech čínské turné, v rámci něhož se objeví na turnajích v Čeng-čou, Wu-chanu a Pekingu. Na konči října pak vrchol podzimu v podobě Turnaje mistryň v Šen-čenu.

US Open, New York (USA, 57 238 700 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry žen
Johanna Kontaová (GBR, 16.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (3.) 6:7(1), 6:3, 7:5